ПОЧЕТНА

Кандидат који положи пријемни испит за упис у одељење за ученике са посебним способностима за математику остварује право на рангирање ради уписа у одељење за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику.
Кандидат за упис у одељење за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику може да оствари највише 240 бодова на тесту из математике за упис у одељење за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику.
Кандидат за упис у одељење за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику положио је пријемни испит ако је остварио најмање 120 бодова на тесту из математике за упис у одељење за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику.
Упутство за ученике
За рад је предвиђено 120 минута.
Понети графитну и хемијску оловку, гумицу, лењир, троугао, шестар и калкулатор са основним рачунским операцијама: сабирање, одузимање, множење, дељење и проценат (сви други калкулатори нису дозвољени за коришћење). Не може се користити калкулатор на мобилном телефону.
Коначне одговоре и поступак писати хемијском оловком.
Одговори који су написани графитном оловком неће бити признати, као ни одговори који су прецртавани.
Молимо ученике да дођу 45 минута пре почетка израде теста. Понети ђачку књижицу са овереном фотографијом.

SPORT – ATLETIKA
26.04.2024.

Лепе вести из Ћуприје. Окружно такмичење у атлетици- наше обе екипе освојиле су прво место.
Дечаци појединачно-
• Божидар Јовановић у бацању кугле 1. место,
• Милош Маринковић на 400 м 2.место,
• Александар Бранковић на 1000м 2.место,
• Матеја Мијајловић скок у даљ 2.место,
• Димитрије Миленковић скок у вис 2.место.

Девојке појединачно-
• Наталија Миловановић 3. место на 100 м,
• Александра Арсенијевић 400 м 1. место,
• Хелена Марковић 1.место на 800м,
• Теодора Огњановић бацање кугле 1.место,
• Тамара Љубисављевић скок у вис 1.место,
• Ленка Јовановић скок у даљ 3.место.

Честитамо ученицима и професорима Биљани Ђукић и Данијелу Ђукићу.

SPORT – ATLETIKA
14.05.2024.

14.05.2024. је у Смедереву одржано међуокружно такмичење у атлетици. Наша женска екипа освојила је друго место,а мушка екипа треће место.
Појединачно:
Хелена Марковић- прво место у трци на 800м,
Александра Арсенијевић – друго место у трци на 400м,
Теодора Огњановић – друго место у бацању кугле,
Тамара Љубисављевић – друго место у скоку у вис,
Божидар Јовановић – прво место у бацању кугле.
Хелена ,Божидар и Александра пласирали су се на државно првенство.
Честитамо свим ученицима који су данас учествовали на такмичењу и њиховим наставницима Данијелу и Биљани Ђукић!

ИСТОРИЈА – ПИРОТ
12.05.2024.

На Републичком такмичењу из историје, које је одржано 12.05.2024.године у Пироту, наши ученици су остварили следеће резултате:
• Станковић Михајло 2/2- треће место
• Лукић Лена 4/1 – пето место
• Ивана Чекрлић 1/3 – девето место
• Урош Станојевић 1/4 – једанаесто место
Велики успех историчара наше школе!
Честитамо ученицима и предметним наставницима Момчилу Миловановићу и Малини Петровић!

TEMA – “ЖЕНЕ У ХОЛОКАУСТУ“

Ученици гимназије имали су едукативни излет 10. маја у Београду који је организовао „Хавер Србија“. Разлог излета је био конкурс везан за Холокауст са темом „Жене у Холокаусту“ где су се наше ученице истакле трећим местом у категорији литералног остварења.
Ученице Јована Милојевић и Тамара Миљковић су са делом „У несрећи само пријатељства значе“ покупиле симпатије и похвале жирија и организатора, самим тим Гимназија Параћин је наглашена као школа са највише послатих радова.
Сви ученици гимназије који су конкурисали, њих је било двадесет, позвани су на изложбу (на којој су сви њихови радови били изложени) и на едукативни дан у нашој престоници.
Ученици су у пратњи наставника обишли синагогу Сукат Шалом (једину преосталу у Београду), „Јеврејски Дорћол“ и споменик „Менора у пламену“. Самом посетом организатори су се потрудили да приближе ђацима мало више о јеврејској култури и јеврејима у Београду кроз векове и заједничка страдања у Другом светском рату.

Окружна смотра рецитатора “Песниче народа мог“
Април 2024.

У Јагодини је одржана Окружна смотра рецитатора “Песниче народа мог“. Учествовале су две ученице наше школе Анђела Јанковић и Ана Ракић. Анђела Јанковић је освојила похвалу.

САЈАМ СРЕДЊИХ ШКОЛА – РАЖАЊ
09.05.2024.

Гимназија Параћин је данас учествовала и била део сајма средњих школа у ОШ “ Иван Вушовић “ у Ражњу.
Захваљујемо се на гостопримству и позиву да учествујемо!

Књижевна олимпијада

Лепе вести и из Карловаца са такмичења Књижевна олимпијада! Ивана Чекрлић 1/3 – треће место; Нина Стојковић 2/3 – прво место; Милица Вукадиновић 4/3 – друго место; Анђела Јанковић 4/3 – треће место и Ивона Гркић 4/3 – треће место!

Похваљујемо и Сару Петровић 1/3 и Јовану Миловановић 1/2 које су  имале по 17 поена. Поен их је делио од 3. места.

Пријемни испит за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику (математика) je 18.05.2024. 10-12h.

Електронско пријављивање кандидата за ИТ

Електронско пријављивање кандидата за ИТ смер на Порталу ww.mojasrednjaskola.gov.rs од 15-22.04.2024. до 16h.

Пријављивање кандидата за пријемни испит непосредно у магичним основним школама и непосредно у средњим школама у којима је организовао полагање пријемног испита 19. и 22.04.2024. 09:00 – 16:00

Специјализована ИТ одељења

Календар уписних активности за упис ученика у средњу школу за школску 2024/2025. годину

Франкофоно вече

28.3.2024. у Културном центру је одржано традиционално Франкофоно вече, као део прослављања Франкофоније широм света. На једном од најлепших језика, у извођењу наших талентованих и шармантних ученика, слушали смо стихове, Бодлера, Превера, Аполинера…и уживали у дивним француским мелодијама. Уз то смо се мало боље упознали са чувеним градом светлости и љубави. Ту је био и Pierre,расположен за фотографисање, а све су додатно засладили чувени макаронси.
Велико хвала Културном центру, који нас увек лепо угости, Graforeklam-u за предиван постер, и наравно нашим дивним ученицима: Сањи, Ани, Николи, Божи, Давиду, Нађи, Анђели, Кристини, Лани, Софији, Александри, Емилији, Иви, Милени, Лани, Сари, Аљоши, преслаткој гошћи из музичке школе, као и Стевану, бившем ђаку коме желимо успешну музичку каријеру.
А l’année prochaine!

ВРЕДАН ПОKЛОН ЗА ЂАKЕ ОД ФАБРИKЕ СТАKЛА

Почетком ове године Фабрика стакла у Параћину поклонила је ученицима наше школе практичне и лепо дизајниране стаклене боце. Нови члан привредног окружења у нашој општини тиме је на најлепши начин допринео развијању еколошке свести младих и усвајању здравих стилова живота.
Kолектив ђака и наставника наше школе захвалио је Фабрици стакла на вредном поклону.

Додела нагре

Прошле недеље додељене су награде у Палати Србије на позив председнице Владе, најуспешнијим ученицима за протеклу школску годину. Честитамо Иви Цветковић, сада ученици 1/2 одељења наше школе и желимо много успеха у даљем школовању.

ГИМНАЗИЈАЛЦИ У ПОСЕТИ ОСНОВЦИМА
У сусрет свом Дану, Основна школа Стеван Јаковљевић организовала је сусрет ученика осмог разреда са ђацима Гимназије. О изазовима и задовољствима својих  гимназијских дана говорили су Нађа Божинић и Божидар Јовановић, ученици трећег разреда и Вања Мркушић, ученик другог разреда. Са сјајним домаћинима – наставницима и ученицима основне школе Стеван Јаковљевић настављамо сарадњу, очекујући нове ученике Гимназије у наредној школској години. 

КАЛЕНДАР АКТИВНОСТИ ЗА СПРОВОЂЕЊЕ ЗАВРШНОГ ИСПИТА НА КРАЈУ ОСНОВНОГ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА ЗА ШКОЛСКУ 2022/2023. ГОДИНУ И ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА И УПИСА УЧЕНИКА У СРЕДЊУ ШКОЛУ ЗА ШКОЛСКУ 2023/2024. ГОДИНУ

Уџбеници

ИЗБОРНИ ПРОГРАМИ ЗА ПРВИ РАЗРЕД ШКОЛСКЕ 2023 – 2024. ГОДИНЕ

Ученик који се уписује у Гимназију бира ДВА ИЗБОРНА ПРОГРАМА које ће похађати у првом разреду. Ови програми оставрују се као интердисципплинарна пројектна настава у којој се очекује интезиван групни рад ученика уз подршку наставника. Сваки предмет заступљен је са једним часом недељно у наставном програму првог разреда. У наставку прочитајте кратак опис садржаја и циљева понуђених изборних програма.

Језик, медији и култура
Циљ овог изборног програма је да допринесе унапређивању комуникацијских вештина, развоју медијске културе и усвајању културних образаца који ће ученику омогућити сналажење у савременом свету, изградњу културног идентитета и даљи професионални развој. Кључни појмови у програму су: јавни наступ, медији и медијске поруке, манипулација, вредности. Ученици имају прилику да користећи свакодневно медијски садржај добро упознају правила јавног говора, значење појма „лажне вести“, однос креатора и примаоца медијских порука, сензационализам, функције медијских сервиса итд.

Здравље и спорт
Циљ овог изборног програма је да ученици развију знање и навике да чувају и унапређују телесно и ментално здравље. Ученици уче о улози физичке активности, о чувању репродуктивног здравља, о правилној исхрани, вежбању, рекреацији, као и о негативним утицајима психоактивних супстанци, енергетских стимулатива и суплемената по здравље људи. Посебно се васпитава отпорност спортиста и рекреативаца у односу на хемијска средства и хормонске препарате.

Појединац, група и друштво
Програм има два дела: (1) од узора иидола до вођа иследбеника; (2) усамљеност, одбаченост, отуђеност. Ученици уче о културним обрасцима, понашању у групи, типичним реакцијама у сусрету са феноменима савременог света, утицају медија и модерних технологија, доживљају усамљености и повезаности са другима … и то кроз филм, мали пројекат, социјални експеримент, трибину, дискусију и сл.

Уметност и дизајн
Кроз истраживање уметности као стваралачке делатности ученици развијају осетљивост за естетику, креативност, изражавање у различитим медијима, као и укљученост у културни и уметнички живот заједнице. Модул Инспирација разрађује феномене мотивације, извора и подстицаја креативног стварања, док се модул Обједињене уметности бави мјузиклом, уметношћу оглашавања, спектаклом, уметничким пројектом.

Пријемни испит за упис у одељење за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику

ПРЕЛИМИНРНИ резултати пријемног испита за ученике са посебним способностима за информатику и рачунарство

 • Подношење приговора на прелиминарне резултате 23.05.2023.г од 08-16 часова у школи
 • Објављивање коначних резултата пријемног испита 24.05.2023.г до 20 часова, на порталу МСШ

Обавештење о полагању пријемног испита за ученике 8. разреда основних школа за ИТ смер

Пријемни испит за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику (математика) полагаће се у Гимназији у Параћину у суботу, 20.05.2023. године, од 10 до 12 часова.

Правила одржавања пријемног испита

 1. Ученик је обавезан да дође 30 минута пре почетка пријемног испита
  испред зграде Гимназије, улица Бранка Крсмановића 57, у Параћину.
 2. На испит треба понети ђачку књижицу (у којој се налази фотографија и
  која је оверена од стране основне школе), (ученици који долазе из
  иностранства треба да понесу пасош или неки други одговарајући
  документ са сликом), прибор за писање (графитна оловка, гумица и
  хемијска оловка која пише плавом бојом и која не може да се брише).
 3. Није дозвољено уношење мобилних телефона.
 4. Текст задатака, папире за израду задатака, велику и малу коверту ученик
  добија од дежурног наставника. Ученик добија и две идентификационе
  картице са печатом школе које треба да попуне пре почетка испита.
  Једну картицу ученици стављају у мали коверат и стављају га у велики
  коверат. Велики коверат остаје на клупи код ученика до краја испита.
  Ученици не треба да своје податке пишу на тесту или ковертама већ
  само да попуне идентификационе картице (име, име и презиме
  родитеља/старатеља, шифру Министарства просвете, назив своје
  основне школе и место где се она налази).
 5. Пре почетка испита дежурни наставник ће проверити идентитет ученика
  као и податке које је ученик уписао на образацу.
 6. Од тренутка поделе задатака није дозвољен било какав разговор између
  ученика.
 7. Када ученик сматра да је завршио са испитом, позива дежурног
  наставника дизањем руке. Дежурни наставник узима коверат са
  одговорима.
 8. Идентификациону картицу треба пажљиво сачувати, јер је она доказ да
  сте предали задатак.


Прелиминарни резултати пријемног испита на порталу МСШ.

Окружно такмичење из биологије

Окружно такмичење из биологије је одржано 23.4.2023. у Гимназији “Светозар Марковић“ у Јагодини. Наши ученици су постигли ЗАВИДНЕ РЕЗУЛТАТЕ!

ПРВИ РАЗРЕД:
Богдан Лазић 1/2, 97 поена прва награда
Емилија Бацић 1/1, 90 поена друга награда
Јана Арсовски 1/1, 85 поена трећа награда

ДРУГИ:
Бранко Јанковић 2/1, 96 поена прва награда
Иван Карапанџин 2/1, 86 поена трећа награда
Петар Благојевић 2/2, 95 поена прва награда
Лазар Петровић 2/1, 89 поена трећа награда

ТРЕЋИ:
Хелена Младеновић 3/1, 96 поена прва награда
Ђорђина Николић 3/2, 76 поена

ЧЕТВРТИ:
Мина Шубаревић 4/2, 94 поена друга награда
Милена Стојанов 4/1, 92 поена друга награда

Ученици ће представљати нашу школу у Крагујевцу 28.05. на Републичком такмичењу.

Честитамо ученицима и професорима Николи и Сузани.

Пријемни испит за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику

Пријемни испит за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику (математика) je у суботу 20.05.2023. 10-12 часова.

Пријављивање за полагање пријемног испита за ИТ смер

Пријављивање за полагање пријемног испита за ИТ смер, за школску 2023/24.год.може се обавити од 18.до 24.04. и то:

 • Од 18.до 21.04.електронски, преко портала Моја средња школа или
 • од 21.до 24.04.у матичној основној школи и у средњој школи у којој це бити организовано полагање пријемног испита.

Специјализована ИТ одељења

Развој ИТ сектора један је од приоритета Владе Републике Србије. Према подацима Народне банке Србије ИКТ сектор један је од најперспективнијих са годишњим растом извоза од 20 одсто у последњој деценији. Србији у овом тренутку недостаје око 15. 000 ИТ стручњака.

Број специјализованих ИТ одељења је повећан у току прошле школске године скоро пет пута, на 44 одељења у 36 гимназија широм Србије. Овај раст броја одељења је омогућио да више од 800 ученика похађа наставу у специјализованим ИТ одељењима и тиме повећа компетенције из рачунарства и информатике.

Одељења ученика са посебним способностима за рачунарство и информатику један су од начина на који образовни систем настоји да одговори на потребе тржишта рада.

Специјалистичким образовањем средњошколаца који имају изражене дигиталне компетенције повећава се квалитет студената ИТ смерова различитих факултета.

Дигитална писменост, познавање програмирања и база података које ће ученици стећи у гимназијском ИТ одељењу биће важне за њихов даљи развој. Осим проходности на факултете који школују ИТ стручњаке, матуранти тих одељења могу да наставе студије и у другим областима и тако пробију пут ка дигитализацији у пољопривреди, здравству и енергетици.

Захваљујући компетенцијама, ови ученици могу одмах по завршетку гимназије да постану део иновативних стартап компанија. Ученици који су завршили гимназијска ИТ одељења своје знање, вештине и ставове су већ успешно исказивали на конкурсима које су расписивале телекомуникационе компаније. Нарочито су велике успехе показали у веб-дизајнирању и креирању апликација за мобилне телефоне. Oпширније…

Избеглиштво није избор

Чланови нашег тима, Лука и Вања

У организацији Агенције уједињених нација за избеглице у Србији и уз подршку Министарства просвете Републике Србије, покренута је иницијатива да средњошколци у нашој земљи боље упознају положај, потребе и потенцијале људи који привремено бораве у Србији јер су били приморани да напусте свој дом. Принудно исељење је један од најтежих животних догађаја, а изазивају га природне катастрофе (нпр. земљотрес, поплава, суша) и екстремне друштвено-политичке неприлике (рат, прогони, злостављање).
Наша Гимназија прикључила се пројекту У њиховим патикама након селекције малих школских пројеката чији је циљ развијање хуманих ставова и солидарности међу младима, као и допринос лакшој друштвеној интеграцији избеглица.
Свој план активности – Сви ми људи, представили смо на радионици у Београду, 25.3.2023.г пред ученицима и наставницима из десетак средњих школа у Србији. Представници наше Гимназије били су Вања Динић, 3. разред и Лука Пешић, 2. разред, уз школског психолога Весну Илић. До краја септембра ове године, кроз пројекат У њиховим патикама чији део су и активности у нашој школи, упознаћемо одлике култура неких народа и заједница, критичне тачке на Земљи које људи напуштају, правићемо стрип, гледаћемо филм и угостити волонтере који су подршка избеглицама у Србији.

Радионица у параћинској Гимназији за ученике на размени из Италије и Турске

У параћинској Гимназији одржана је радионицаза Давидеа и Дефне, ученике на размени из Италије и Турске. Они су дошли у Србију септембра прошле године и остаће у нашој земљи годину дана. За то време обилазиће српске градове, а том приликом дошли и у Параћин на недељу дана. Давиде и Дефне кажу да им се свиђа Србија и да су много тога сазнали о нашој земљи за шест месеци боравка у њој. Млади Италијан је за то време научио да прича наш језик. Опширније…

Параћинска Гимназија и компанија Штарк организују квиз и радионицу у просторијама школе

Препознавши потенцијал параћинске Гимназије компанија „Штарк“ посетила је ову образовну установу како би са ђацима разменили искуства и одржали забавне радионице. Задатак је био да ученици направе највишу грађевину уз помоћ смокија и чачкалица подељени по шесторо у групама. Представници компаније су под слоганом „Без грешке” желели су да у сарадњи са професором Борком Петровићем кроз интерактивно дружење са ђацима промовишу образовање на један забаван и мало другачији начин. Oпширније…

Нови пројекат Парламента ученика

Представнице Парламента ученика наше школе, Ана Милојевић и Хелена Миладиновић, обе ученице 2. разреда, учествовале су на семинару који је окупио њихове вршњаке из шест градова Централне и Источне Србије у Зајечару, од 17. до 19. марта 2023.г. Организација Зајечарска иницијатива и ове године подржава активне средњошколце кроз програм Млади у покрету, обезбеђујући обуку, умрежавање и финансије за средњошколске пројекте.

Ана и Хелена заступале су план активности у Параћинској гимназији који се ослања на податке из интерног истраживања школског етоса и резултате вредновања квалитета рада школе. Циљеви пројекта су:

 • унапређење школске климе (сарадње, поверења, разумевања),
 • бољи резултати рада,
 • мање стреса у школи.
Парламент ученика

Неолитски мегалополис Дреновац код Параћина

Неолитски мегалополис Дреновац код Параћина

Археолошки локалитет Дреновац, у близини Параћина, многи с правом називају неолитским мегалополисом. Овај величанствени праисторијски локалитет представља једно од највећих неолитских насеља у нашој земљи, и шире, у коме је живело више од 2000 становника. Више од 700 објеката различитих намена је пронађено заједно са са више од десет хиљада артефаката. Савремена археолошка истраживања трају већ 15 година, а српским археолозима, придружили су се и стручњаци са Kембриџа. Опширније…

Међународни дан борбе против вршњачког насиља – Дан розе мајица

Tакмичење из програмирања

С поносом објављујемо резултате републичког такмичења из програмирања, одржаног 17.12.2023.године у Крушевцу. Наш ученик И.Т. смера Вања Мркушић освојио је треће место.

Ученици првог разреда гимназије учествовали су на трибини, која је одржана поводом 100 година од рођења Душка Радовића.Том приликом постали су чланови градске библиотеке.

Борко Петровић – најбољи едукатор света

Честитамо, колега Борко, свака част и хвала што нас представљате у најбољем светлу, као добитник значајног признања у нашој професији. Важно је да се рад наставника вреднује на прави начин.Са поносом делимо емоције и успех са Вама и члановима наше делегације у Индији.

Директорка Биљана Обрадовић и колектив Гимназије

Борко Петровић – најбољи едукатор света

Наш наставник енглеског језика, Борко Петровић проглашен је за најбољег едукатора света. Он ће сутра отпутовати за Индију, тачније у Њу Делхи где ће му 6. новемрба бити уручено признање.
На свечаној церемонији, Борко ће представљати не само Параћин, већ и Србију због чега је видно узбуђен. По први пут биће у прилици да се на званичној конференцији обрати делегатима из више од 110 земаља света где ће причати о креативности и иновацијама.

Опширније…

Пливање

На окружном такмичењу у пливању, ученици наше школе Лука Драшковић 3/3 и Иван Kарапанџин 2/1 освојили су 1. место, обојица у тркама на 100м прсним стилом и представљаће нашу школу на државном првенству. Злонога Милан 1/1 освојио је 2. место, Лука Милошевиц 2/3 3. место, такође на 100м прсним стилом.

Точак времена Предрага Милошевића награђен златном медаљом на Tесла фесту

https://www.youtube.com/watch?v=_1NyydGyqe8

Школско такмичење у стоном тенису

Резултати првог уписног круга

 1. ОПШТИ СМЕР – 38. ученика
 2. Друштвено-језички смер – 30. ученика ПОПУЊЕН
 3. ИТ смер – 21. ученик ПОПУЊЕН

Колектив Гимназије на челу са директорком Биљаном Обрадовић честита будућим првацима и њиховим родитељима. Слободних места има у ОПШТЕМ СМЕРУ, па позивамо нераспоређене ученике да се упишу, јер је Гимназија прави избор.

УЧЕНИЦА ГЕНЕРАЦИЈЕ

Миљани Миљуш, ученици генерације, школске 2021/22., директорка школе, Биљана Обрадовиц , свечано је уручила поклон од стране Његовог височанства, престолонаследника Алекссндра, компаније Матокс и школе.
Миљани је управа сколе пожелела пуно успеха у стицању универзитетског образовања.

ОБАВЕШТЕЊЕ

Гимназија са радошћу очекује нову генерацију првака.
У складу са планом уписа за школску 2022/23.год. уписујемо два одељења општег смера од по 30 ученика, једно одељење друштвено-језичког смера од 30 ученика и једно одељење ученика са посебним способностима за информатику и рачунарство од 20 ученика.

У складу са календаром и стручним упутством за спровођење уписа ученика у средњу школу, за школску 2022/23.год., МПНТР, упис ученика у први разред гимназије може се обавити:

 • подношењем пријаве за упис електронским пуитем, за први уписни круг, 14. 07.2022.год. од 8:00 до 20.07.2022. до 24 часа
 • подношењем пријаве за упис непосредно у школи, за први уписни круг, 14. и 15.07.2022.год. од 8:00 до 15:00ч
 • подношењем пријаве за упис, за други уписни круг, непосредно у школи 16.07.2022. од 8:00 до 15:00 ч
 • подношењем пријаве за упис, за трећи уписни круг, непосредно у школи , 26. и 27.08.2022.год.

Драги осмаци, добродошли у Гимназију!

Приликом пријављивања за упис у Гимназију, молимо вас одаберите изборне програме. Више о понуди изборних програма:

ИЗБОРНИ ПРОГРАМИ У ШКОЛСКОЈ 2022-2023.

СПИСАK УЏБЕНИKА ЗА СВЕ РАЗРЕДЕ И СМЕРОВЕ ЗА ШKОЛСKУ 2022-2023.

Миљана Миљуш ђак генерације

Kада за 12 година школовања ученик нема ниједну другу оцену осим петице, може се рећи да се ради о врло одговорној, свестраној и интелигентној особи. Укратко ово је опис Миљане Миљуш ученице природно-математичког смера у параћинској Гимназији. Она је својим марљивим радом и учењем заслужила титулу ђака генерације коју сваке године добијају најбољи ученици средњих школа. Миљана каже да није очекивала ову титулу, али је имала мотив да заврши средњу школу са свим петицама. Oпширније…

Биологија – републичко такмичење

С поносом објављујемо резултате републичког такмичења из биологије, одржаног 25.9.2022.год, одржаног у Новом Саду. Учешће за такмичење узело је 4 ученика, што је велики успех. Врхунац рада јесте и само позиционирање на табели овог такмичења:

1. место и бриљантних 100 поена заузела је Анастасија Миленковић, 91.поен освојила је Марија Радосављевић, која је била у самом врху и због велике конкуренције измакла јој је награда, а близу 80 поена имали су Мина Шубаревић и Благојевић Петар.
Све честитке упућујемо њима. Њихов огроман уложени труд крунисан је високим позицијама.

Професор: Сузана Будисалић

Ритмичка гимнастика

Ученице трећег разреда Гимназије Параћин на одржаним Првенствима Србије у ритмичкој гимнастици у групним и индивидуалним вежбама оствариле су завидне резултате. Ученица Ивана Ђорђевић у групним вежбама сребрну медаљу и ученица Марија Вељковић у индивидуалном програму такође сребрну медаљу.

Резултати пријемног испита из математике за смер „Ученици са посебним способностима за рачунарство и информатику“

Резултате пријемног испита из математике за смер „Ученици са посебним способностима за рачунарство и информатику“ можете погледати на порталу mojasrednjaskola.gov.rs.

Традиционално „Вече страних језика“ ученика параћинске Гимназије

Окружно такмичењeу из биологије

На Окружном такмичењу из биологије, које је одржано данас у нашој школи, ученици наше школе су постигли следеће резултате:

ПРВИ РАЗРЕД:
Петар Благојевић 1/2 2.место

ДРУГИ РАЗРЕД:

Ђорђина Николић 2/2 3.место

ТРЕЋИ РАЗРЕД:

Мина Шубаревић 3/2 2.место

ЧЕТВРТИ РАЗРЕД:

Марија Радосављевић 4/1 1.место
Анастасија Миленковић 4/1 1.место

Ученици иду даље, на Републичко такмичење у Нови Сад, 29.05.

Љубави српских романтичара

Поздравни говор директорке у  препуној сали позоришта,  после представе  коју су извели ученици наше школе, на тему : „Љубави српских романтичара“.

У храму Талије, на даскама које живот значе, гимназијалци су показали маштовитост, глумачки дар и музикалност, дочаравши дух времена, 19. века и  романтизма у српској књижевности, тумачећи ликове Ђуре Јакшића,Бранка Радичевића и Лазе Kостића и величину њихових несрећних љубави.

Представа је изведена  уз стручну помоћ  професорке  српског језика Светлане Филиповић, професорке музичке културе Јелене Kнеселац и професора ликовне културе Игора Станисављевића.

Најважнији датуми уписних активности у нашој школи:

 • Електронско пријављивање кандидата за пријемни испит на Порталу www.mojasrednjaskola.gov.rs од понедељка, 04. до четвртка, 07. априла;
 • Пријављивање кандидата за пријемни испит непосредно у матичним основним школама, у четвртак и петак, 07. и 08. априла;
 • Пријемни испит за ученике са посебним способностима за за рачунарство и информатику, субота, 21.05.2022. године, 10-12ч, математика. Највероватније ће пријемни бити у нашој школи;

СПЕЦИЈАЛИЗОВАНО ИТ ОДЕЉЕЊЕ

Kалендар уписних активности са терминима за пријављивање, полагање пријемних испита и термини уписа у средњу школуможете погледати овде .

Електронско пријављивање кандидата за пријемни испит на Порталу www.mojasrednjaskola.gov.rs (МСШ), за ауторизоване kориснике, родитеље, односно друге законске заступнике ученика који су евидентирани у централној бази Министарства и добили су осмоцифрену шифру, и за неуаторизоване кориснике, родитеље, односно друге законске заступнике ученика који нису евидентирани у централној бази Министарства од 04.04.2022. године у 8ч до 07.04.2022. године у 24ч.

Пријављивање кандидата за пријемни испит непосредно у матичним основним школама и непосредно у средњим школама у којима је организовано полагање пријемних испита 07. и 08.04.2022. године, 09 -16ч.

Пријемни испит за ученике са посебним способностима за за рачунарство и информатику (математика) je 21.05.2022. године, 10-12ч .

ДРЖАВНА МАТУРА 2022.

Регионални иновациони стартап центар у Параћину

Јована Радосављевић и Лазар Стојановић

На конкурсу Регионалног иновационог стартап центра у Параћину, ученици Гимназије, Јована Радосављевић и Лазар Стојановић, са ментором Дејаном Јовановићем, добитници су прве награде на конкурсу за најбољи сајт. Опширније…

Франкофонијa

Након кратке паузе, Гимназија је наставила традицију организовања Франкофоне вечери, вечери француског језика и културе, у оквиру месеца Франкофоније који се обележава у целом свету.
Пред бројном и одушевљеном публиком, наши предивни ученици су рецитовали стихове Бодлера, Рембоа, Превера, Верлена, а имали смо прилике да чујемо и неке од највећих француских музичких хитова. Уз то, сликом и речју, покушали смо да бројној публици приближимо једну од мање познатих француских регија – Нормандију. Земљу Јованке Орлеанке, крвавих плажа на којима су се водиле највеће битке 2.светског рата, али и импресивних пејзажа који су сликарима у зачетку дали крила да полете до највиших висина у уметничким круговима.

ФИЗИКА

Ове године се 13.ученика из наше школе пласирало на државно такмичење из физике, што је рекорд до сада и у Србији. Такође се ове године пласирао јубиларни 100. ђак наше школе на државно такмичење из физике за последњих 20 година….

Први разред
1.Иван Карапанџин 1. место (100 поена)
2.Урош Богдановић 1. место (100поена)
3.Вера Стојановић 1.место) 98 поена)
4.Бранко Јанковић 2. Место
5.Софија Тасић 2.место
6.Вук Јашовић 2.место
7.Петар Благојевић 2.место
8.Лазар Петровић похвала

Други разред
1.Кристина Мојсиловић 1 место (94,5 поена)
2.Лена Лукић 2.место
3.Ема Ђорђевић 2.место

Трећи разред
1.Милена Стојанов 2.место
2.Филип Вељковић 2.место

Четврти разред
1.Миљана Миљуш 1.место

ЕНГЛЕСКИ ЈЕЗИК

На окружном такмичењу из енглеског језика ученица 4-1 Марија Радосављевић освојила је друго место, а ученица 4-3 Лазић Ања је освојила треће место.

Државна матура 2022.

Светски дан шума

https://www.youtube.com/watch?v=64jh0nMsEfc

Kако би указали на потребу очувања и обнављања шума које нам обезбеђују кисеоник, ученици параћинске Гимназије обележили су Светски дан шума. Обележавање Светског дана шума покренула је Генерална скупштина европске конфедерације пољопривреде 1971. године, а симболично је одабран 21. март, први дан пролећа, који симболизује и буђење природе и вегетације.

Историја

На окружном такмичењу из историје, одржаном у Јагодини, Лена Лукић , 2/1 , остварила је пласман на републичко такмичење из историје.

Француски

Викторија Јоксимовић 3/3, биће једна од 4 финалиста у категорији „Јуниор“ на такмичењу за Франкофону песму у Нишу, 26.3.2022. То је једна од манифестација којом се обележава месец Франкофоније (француског језика и културе),у организацији Француског института и франкофоних амбасада у Србији.

https://www.facebook.com/gim.paracin/videos/491065805991910

На Књижевној олимпијади (окружни ниво), ученици наше школе постигли су следећи успех:

Наташа Петровић 2/3 – 1. место и пласман на републички ниво такмичења;
Милица Вукадиновић 2/3 – 3. место;
Хелена Младеновић 2/1 – 3. место;
Марија Симић 3/1 – 3. место;
Милица Војиновић 4/3 -3. место.
Похваљујемо све ученике који су учествовали.

Гимназијалци направили апликацију периодног система

Група ученика са ИТ смера параћинске Гимназије направила је апликацију периодног система, са циљем да олакша стицање знања из области хемије, али и да на тај начин, на крају четврте године свог школовања и практично примени стечено знање. У свему су имали подршку професора Дарка Ђолића, а истичу да ће ових дана са својим идејним решењем аплицирати и на конкурс Регионалног иновационог старт ап центра, у Параћину, за израду сајта и логотипа.

https://www.youtube.com/watch?v=MuCkRVGLqvg

25.2.2022. Одржано је окружно такмичење у спортској гимнастици.

Уценице наше школе освојиле су екипно 1.место.

Појединачно:
-Милица Јевтић 2/1 1.место,
-Марија Вељковић 3/1 2.место и
-Ивана Ђорђевић 3/2 3.место.

Резултати ученика са општинског такмичења из физике:

Први разред – Гама категорија:
Иван Kарапанџин, 1/1 – 1. место
Вук Јашовић, 1/2 – 1. место
Урош Богдановић, 1/2 – 2. место
Бранко Јанковић, 1/1 – 2. место
Лазар Петровић, 1/1 – 3. место

Други разред – Гама категорија:
Kристина Мојсиловић, 2/2 – 1. место
Лена Лукић, 2/1 – 2. место,
Ема Ђорђевић, 2/1 – 3. место

Трећи разред-Гама категорија:
Филип Вељковић, 3/2 – 1. место,
Исидора Милорадовић, 3/2 – 3. место

Први разред- Бета категорија:
Вера Стојановић, 1/4 – 1. место
Петар Ћирковић, 1/4 – 2. место,
Матеја Динић, 1/4 – 3. место

Други разред- Бета категорија:
Милица Јевтић, 2/1 – 2. место

Трећи разред – Бета категорија:
Милена Стојанов, 3/1 – 1. место

Четврти разред – Бета категорија:
Миљана Миљуш, 4/1 – 1. место

Похваљујемо све ученике који су учествовали на такмичењу и желимо им много среће на следећем нивоу такмичења.

На oпштинском такмичењу – Књижевна олимпијада, oдржаном 12. фебруара 2022. године, ученици наше школе су постигли следећи успех:
Иван Карапанџин 1/1- 3. место;
Хелена Младеновић 2/1 – 3. место;
Милица Вукадиновић 2/3 – 2. место;
Наташа Петровић 2/3 – 2. место;
Марија Симић3/1 – 2. место;
Тара Живковић 3/1 – 3. место;
Милица Војиновић 4/3 -2. место.
Похваљујемо све ученике који су учествовали на такмичењу и желимо им много среће на следећем нивоу.

Општинско такмичење из математике одржано је 5.фебруара 2022. године у нашој школи.

Учествовало је 8 ученика.

На Окружно такмичење пласирали су се следећи ученици наше школе:
Бранко Јанковић,
Иван Карапанџин и
Вера Стојановић.

Светосавска порука директорке

Срећна слава – Свети Сава, драги ученици, колегинице и колеге!

Нека овај Савин дан протекне у радости, љубави и слози чему је и Свети Сава био посвећен у својој Духовности!

И ми, следбеници софиста и Светог Саве, обликујемо душе младих људи, образујући их и учећи их правим вредностима: лепоти душе и духа и доброти.

Живелии још дуго славили – на путу Светосавља!!!

Окружно такмичење у кошарци и два 1. места за Гимназију

МАЈКЛ ГРЕГОР

Kанадски наставник физике Мајкл Грегор, који ради у интернационалној школи у Паризу и често обилази школе у различитим државама упознајући се са њиховим програмима и културама, трећи пут је посетио Гимназију у Параћину.

Светски дан борбе против сиде

Светски дан борбе против сиде обележава се сваке године 01.12. почев од 1988. године. Од када се појавила у Сједињеним Америчким државама осамдесетих година, па до сада ова болест је однела више од 25. милиона живота у свету, али и даље је присутна. Ученици параћинске Гимназије заједно са својим професорима, посебно обележавају овај дан, утичу на подизање свести на потребе тестирања на вирус ХИВ-а, као и на потребе акцентовања превазилажења неједнакости међу позитивним особама и обичних грађана. Oпширније…

Параћински Црвени крст је дана 25.11.2021. у параћинској Гимназији одржао предавање о болестима зависности, под слоганом реци школи ДА, а дроги НЕ. Колико је дрога штетна, али и опасна могли су да чују ученици првог разреда, а одговоре на њихова питања је дао Богдан Димитријевић, испред параћинског Црвеног крста. Опширније…

Разгледница – радови ученика

-На окружном такмичењу у пливањнју, ученици гимназије освојили су прва 3 места, у трци на 100 м прсно. Иван Каранџин 1/1, освојио је 1. место, Лука Драшковић 2/3 – 2. место, а Лука Милошевић 1/3 – 3. место. Честитамо нашим ученицима и желимо им пуна успеха на следећем нивоу такмичења.

-На општинском такмичењу у стрељаштву, које је одржано 27.10. Бранислав Радојковић 1/4 освојио је 3. место у појединачној конкуренцији, а екипа наше школе 2. место.

Честитамо.

Aсертивна комуникација

Шта је асертивна комуникација и како може да помогне и унапреди комуникацијски однос између ученика и наставника као и међу запосленима у школи ?
Аутор презентације Весна Јевтиц,наставник психологије.

ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА УЧЕНИКЕ – ШКОЛСКА 2021 – 2022.

Списак уџбеника за све разреде и смерове

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ ГИМНАЗИЈЕ И ЊИХОВЕ РОДИТЕЉЕ!

Поштовани ученици и родитељи!

Први наставни дан у школској 2021/22. год. је среда, 1.09.2021.год.

Настава се реализује по комбинованом моделу, са поделом ученика на групе А И Б, које се смењују сваки други дан.Група А похађа наставу у понедељак, среду и петак, а група Б у уторак и четвртак па се следеће недеље ротирају.

Одељења са мањим бројем ученика се не деле у групе, већ похађају  наставу свакодневно.Час траје 45 минута.

 За ученике првог разреда, којима желимо посебно да укажемо добродошлицу, 31.08. ће бити организовани родитељски састанци, у складу са епидемиолошким мерама. 

Свим ученицима, наставницима , ненаставном и помоћном особљу школе,  срећан почетак нове школске године и пуно успеха у раду!

Биљана Обрадовић, директорка

Организовање и остваривање наставе у средњим школама у школској 2021-2022. години

Важно обавештење

ОБАВЕШТЕЊЕ!

Упис ученика у 2, 3. и 4. разред обавља се у школи, 30.8.2021.г у учионицама у којима је држана редовна настава прошле школске године. Образац уписнице обезбеђује одељенски старешина. Распоред уписа:

 • Упис у 2. разред ………. 10 – 11ч
 • Упис у 3. разред ………. 11 – 12ч,
 • Упис у 4. разред ………. 12 – 13ч.

ОБАВЕШТЕЊЕ!

УПИС УЧЕНИКА У ПРВИ РАЗРЕД ГИМНАЗИЈЕ, ШКОЛСКЕ 2021/22. ГОД. МОЖЕ СЕ ОБАВИТИ:

У ПРВОМ УПИСНОМ КРУГУ:

 • 12.О7. ОД 8 :00Ч ДО 18.07. ДО 24:00Ч- ПОДНОШЕЊЕМ ПРИЈАВЕ ЕЛЕКТРОНСКИМ ПУТЕМ, НА ПОРТАЛУ mojasrednjaskola.gov.rs ИЛИ
 • 12. и 13.О7. ОД 8:00 ДО 15:00Ч – ПОДНОШЕЊЕМ ПРИЈАВЕ НЕПОСРЕДНО У ШКОЛИ
  ПОДАТКЕ КОЈИ СУ НЕОПХОДНИ ЗА УПИС, ШКОЛА ПРИБАВЉА ПО СЛУЖБЕНОЈ ДУЖНОСТИ, У СКЛАДУ СА ЗАКОНОМ

У ДРУГОМ УПИСНОМ КРУГУ:
16.07.ОД 8:00 ДО 15:00ч – ПОДНОШЕЊЕМ ПРИЈАВЕ НЕПОСРЕДНО У ШКОЛИ

У ТРЕЋЕМ УПИСНОМ КРУГУ:
27.И 28.08. – ПОДНОШЕЊЕМ ПРИЈАВЕ НЕПОСРЕДНО У ШКОЛИ

ДОБРОДОШЛИ!
Биљана Обрадовић, директорка

Изборни програми за први разред

Први разред 2021/2022.

Ученик бира два програма и то:  један из rpyпe (A) и један из rpупe (Б).

(А) Језик, медији и култура

 Циљ овог изборног програма је да допринесе унапређивању комуникацијских вештина,  развоју медијске културе и усвајању културних образаца који ће ученику омогућити сналажење у савременом свету, изградњу куптурног идентитета и даљи професионални развој. Кључни појмови у програму су: јавни наступ, медији и медијске поруке, манипупација, вредности. Ученици имају прилику да користећи свакодневно искуство корисника медијског садржаја добро упознају правила јавног говора, значење појма „лажне вести“, однос креатора и примаоца медијских порука, сензационализам, функције медијских сервиса итд.

) Образовање за одрживи развој

Циљ овог изборног програма је да ученици разумеју узајамне утицаје човека и његовог окружења као и да изграде понашање и вредности одговорног живота и безбедне 6удућности. Квалитет живота у савременом свету увелико се повезује са паметним одношењем према води, ваздуху, храни, пестицидима, средствима за чишћење, али и према решењима за урбани живот, према потрошњи, медијима и сл.

(Б) 3дравље и спорт 

Циљ овог изборног програма је да ученици развију знање и навике да чувају и унапређују телесно и ментално здравље. Ученици уче о улози физичке активности, о чувању репродуктивног здравља, о правилној исхрани, вежбању, рекреацији, као и о негативним утицајима психоактивних супстанци, енергетских стимулатива и суплемената на здравље људи. Посебно се васпитава отпорност спортиста и рекреативаца у односу на хемијска средства и хормонске препарате.

(Б) Уметност и дизајн 

Кроз итраживање уметности као стваралачке делатности ученици развијају осетљивост за естетику, креативност, изражавање у различитим медијима, као и укљученост у културни и уметнички живот заједнице. Модул „инспирација“ разрађује феномене мотивације, извора и подстицаја креативног стварања,  док се модул  „обједињене уметности“ бави мјузиклом, уметношћу  огпашавања,  спектакпом,  уметничким пројектом.

Школску годину за нама нећемо памтити само по отежаним условима рада у доба пандемије, већ по још једној успешној годишњој размени ученика. Она се зове Дариа Дума и живи у Атини, али је пореклом Румунка. Њена жеља да упозна Србију, Параћин и нашу гимназију је била јача од свих отежавајућих околности, а ученици треће године су имали ту част да са њима похађа и заврши ову посве необичну школску годину са препознатљивим осмехом и великим „ХВАЛА“ након што јој је данас уручена потврда о успешно завршеном разреду, али и пригодан поклон који ће јој помоћи да усаврши читање на српском – Хомерова „Илијада“! Нераскидиве везе са нашим градом ће је врло брзо, за неколико месеци, довести поново у посету пријатељима. Срећан пут и брзо нам се врати!

МИХАЈЛО ЂОРИЋ – ЂАК ГЕНЕРАЦИЈЕ

Михајлу Ђорићу, ученику генерације, уручена диплома Гимназије као и новчани поклон . Михајло је такође, добио поклон и похвалницу Његовог Kраљевског Височанства Престолонаследника Александра.

Maturanti paraćinske Gimnazije odrekli se svečanih haljina i odela kako bi pomogli Mii Žikić

Данас је сваки хумани гест вест сама по себи, па је утолико занимљивија одлука ученика одељења 4/2 параћинске Гимназије да се у име хуманости одрекну свечаних хаљина и одела. Они ће новац донирати својој четворогодишњој суграђанки Мии Жикић која болује од сколиозе.

На међуокружном такмичењу у атлетици ученице Гимназије Параћин екипно освојиле су друго место, док су у појединачној конкуренцији у дисциплини бацање кугле ученица IV/3 одељења Мартина Милосављевић и ученик IV/2 одељења Јован Радовановић освојили прво место и остварили пласман на републичко такмичење.Честитамо ученицама и ученицима Гимназије Параћин као и њиховим наставницима Физичког васпитања Биљани Ђукић и Данијелу Ђукићу.

Вања Најдановић, ученица 2/2, освојила је прво место на окружној смотри рецитатора у Врњачкој бањи и пласирала се на републичко такмичење у Ваљеву.

Вања Најдановић

ОБАВЕШТЕЊЕ!!!

Ученици који су полагали пријемни испит за упис у одељење за ученике са посебним способностима за информатику и рачунарство, могу обавити увид у прелиминарне резултате теста из математике, на порталу Моја средња школа , од 10.05 до 18.05. и у Гимназији, од 9:00-14:00ч.
Коначни резултати биће објављени 19.05.2021. на порталу Моја средња школа и у Гимназији.

ОБАВЕШТЕЊЕ!!!

За ученике који полажу пријемни испит, за одељење са посебним способностима за информатику и рачунарство

У складу са календаром активности за спровођење пријемних испита, МПНТР,

за школску 2021/22. год. у нашој школи формиране су комисије и направљен распоред активности .

– 9.05.2021. год. у параћинској Гимназији, ученици раде тест из математике, од 10:00 – 12:00 ч

– потребно је доћи 45 минута пре полагања испита и са собом понети ђачку књижицу са овереном фотографијом

– понети прибор за писање и рад и флашицу са водом

– дозвољено је коришћење калкулатора са основним рачунским операцијама

– није дозвољено коришћење мобилних телефона

– 10 – 18.05. – објављују се прелиминарни резултати пријемног испита

– 10. – 18.05.- подносе се и решавају приговори ученика на прелиминарне резултате пријемног испита

– 19.05. до 8:00 ч – објављују се коначни резултати пријемних испита.

Свим ученицима желимо пуно среће и успеха !

Биљана Обрадовић, директорка Гимназије

ДРАГИ ОСМАЦИ И ПОШТОВАНИ РОДИТЕЉИ!

Поводом предстојећег уписа ученика у средњу школу, за школску 2021/22.год. Гимназија у Параћину је максимално укључена у промотивне активности, које се због постојеће епидемиолошке ситуације, одвијају електронским путем.

Бивши и садашњи ученици Гимназије, као и наставници, под вођством тима за промоцију школе, на креативан, оригиналан и маштовит начин, припремили су разноврстан промотивни материјал у виду скечева, репортажа, видео клипова, постера.Овај материјал, намењен је вама и вашим родитељима и постављен је на сајту школе, Фејсбук страници и Инстаграму.

Упис у Гимназију био је повод да сви изразимо најдубље поштовање према нашој школи, која има традицију рада дужу од 140 год.

Такође, то је била прилика да бивши ученици , данас академски грађани, успешни у свом послу, који у свом срцу носе гимназију, изразе успомене и утиске из школског живота , проведеног у Гимназији.

У складу са планом уписа, Гимназија треба да упише једно одељење друштвено-језичког смера, два одељења општег смера и једно одељење ученика са посебним способностима за рачунарство и информатику.Упис ће зависити од резултата ученика на пријемним испитима и листе жеља.

Најпре, 9.05.2021. полажу пријемни испит из математике, у нашој школи, ученици са посебним способностима за информатику и рачунарство.Желимо им пуно успеха и очекујемо их у Гимназији.

Завршни испит за све осмаке, полаже се , у складу са календаром МПНТР, 23,24 и 25.06.2021.год.

Свим осмацима, желимо пуно успеха на малој матури и да направе прави избор ШКОЛЕ која ће их усмерити ка животном циљу, на путу стицања знања и правих вредности, А ТО ЈЕ, СВАКАКО, ГИМНАЗИЈА!!!

Биљана Обрадовић, директорка Гимназије

Обавештење за родитеље / друге законске заступнике ученика који уписују средњу школу

Ученици који су заинтетесовани за упис у одељење са посебним способностима за информатику и рачунарство, полажу пријемни испит  у Гимназији у  Параћину у недељу  09.05.2021. од 10-12 часова.


Од 12. до 15. априла ове године родитељи и други законски заступници моћи ће да пријаве своје дете за полагање пријемног испита за упис у специјализована одељења гимназија и уметничких школа електронским путем на порталу Моја средња школа (mojasrednjaskola.gov.rs). Сви који не искористе предност електронског подношења пријава за полагање пријемног испита, пријаву у папирном облику могу да поднесу 15. и 16. априла 2021. године, у Гимназији у Параћину.

НАШИ УСПЕШНИ УЧЕНИЦИ

Упис 2021/2022. – промоција Гимназије

СПЕЦИЈАЛИЗОВАНO ИТ ОДЕЉЕЊE – специјализовано одељење за ученике са израженим дигиталним компетенцијама

На Kњижевној олимпијади, на општинском нивоу, којa је одржанa у Технолошкој школи, за окружни ниво пласирали су се ученици Гимназије:

Милош Милосављевић, 3/1;

Милица Војиновић 3/3;

Јована Радисављевић 3/3;

Анђела Радосављевић 3/4

Због великог повећања броја заражених ученика, наставника и запослених у установама образовања вирусом COVID -19 на територији општине Параћин, Општински штаб за ванредне ситуације општине Параћин на 11. ванредној седници одржаној данас, донео је Закључак да се од петка 5. марта до петка 19. марта 2021. године образовно – васпитни рад у свим основним и средњим школама на територији општине Параћин остварује путем наставе на даљину.

Асертивна комуникација

Резултати са такмичења

Окружно такмичење из математике

Михајло Ђорић 4/1, друго место и пласман на републичко такмичење

Општинско такмичење из историје

Наташа Петровић 1/3, прва награда
Софија Андрић 1/1, трећа награда

Програмирање и сензори у роботици

Свети Сава

Улогу зачетника осамостаљене српске књижевности тринаестог века има Свети Сава, најмлађи син великог жупана Стефана Немање, творац и први архиепископ самосталне српске цркве. Прецизна година рођења првог српског просветитеља се не зна, али се узима да је то 1175…

Новине за друго полугодиште

Организовање и остваривање наставе у средњим школама у другом полугодишту школске 2020/2021. годинe

Стручно упутство за организованје и остваривање наставе непосредним путем и путем учења на даљину за средње школе у школској 2020/2021. години

Допуна Стручног упутстав за организованје и остваривање наставе непосредним путем и путем учења на даљину за средње школе у школској 2020/2021. години

 

Nove mere za organizaciju rada škola

Uputstvo za organizaciju rada srednjih škola

 

Нови рачунари у  кабинету за информатику и рачунарство

Захваљујући финансијским средствима МПНТР, наша школа је опремила кабинет за информатику и рачунарство, новим рачунарима.

Финансијска  средства која је Гимназија добила на јавном позиву МПНТР,у износу од 500.000,00 динара, утрошена су за набавку  рачунара . Oпширније…

НАСТАВА НА ДАЉИНУ ОД 23.11.2020.

Поштовани родитељи ученика, драги ученици,

Почев од 23. новембра 2020.год Гимназија остварује наставу на даљину за све ученике, на основу Закључка Општинског штаба за ванредне ситуације од 20.11.2020.год.  Како бисмо обезбедили континуитет наставе у актуелним околностима, користимо интернет учионице, дигиталне уџбенике и комуникацију преко сервиса које млади добро познају и увелико користе.

На овом порталу наћи ћете инструкције за примену различитих сервиса који могу олакшати учење на даљину и контакт са наставницима. Наглашавамо да је школа регистровала заштићени канал електронске комуникције између наставника и ученика, као и да водимо рачуна о заштити података свих учесника у образовном процесу.

Стручне службе у Гимназији стоје вам на располагању сваког радног дана преподне, али вас молимо да због здрваствене безбедности користите комуникацију путем телефона кад год је то могуће: (035) 563 549; 568 294; 573 028 и факса (035) 573 028. За електронску пошту молимо вас да користите pargim@ptt.rs ; uprava@gimnazija-paracin.edu.rs .

Уверавамо вас да ће наши ученици имати подршку школе док траје измењени режим рада како бисмо достигли што боље образовне резултате и лакше поднели тешкоће у овој школској години. 

РЕЧ ШКОЛСКОГ ПСИХОЛОГА

Пандемија вируса Covid 19 није напала једино наше телесно здравље. Она утиче и на наш ментални живот. Можда примећујете промену расположења, спремате се да коригујете животне планове и преиспитујете своје ставове. Време је да појачате бригу о телесном и менталном здрављу. Зато, ево неких корисних препорука. Главне савете сигурно већ знате, али обратите пажњу на ПОСЕБНЕ ПОРУКЕ. Опширније…

ПЛАН ПРИМЕНЕ МЕРА

ПОШТОВАНИ УЧЕНИЦИ И РОДИТЕЉИ, У УТОРАК, 1.09. ПОЧИЊЕМО НОВУ ШКОЛСКУ 2020/21. ГОДИНУ.

СВИМ УЧЕНИЦИМА ЖЕЛИМО ДОБРОДОШЛИЦУ У ГИМНАЗИЈУ И ПОСЕБНО СЕ РАДУЈЕМО ШТО СМО ПОСТАЛИ МЛАЂИ УЗ ЂАКЕ У ПРВОМ РАЗРЕДУ, У ЊИХОВА ЧЕТИРИ ОДЕЉЕЊА.

Нека правила којих ћемо се придржавати ове школске године,уводимо да бисмо спречили ширење инфекције вирусом Ковид 19.

Наша је обавеза да предузмемо све потребне мере да би школска година била безбедна, да сви у школи будемо здрави и постигнемо добре резултате у учењу и ваннаставним активностима.

Ово ће тражити од нас да се дисциплиновано придржавамо правила: долазак у школу на време, поштовање договора и распореда, појачану хигијену, редовно ношење заштитне маске, честу дезинфекцију и обзирно кретање унутар школе и у школском дворишту.

Позивамо вас да, у доброј сарадњи, остваримо заједничке циљеве:  знање, поштовање, пријатељство, солидарност и развој и да  расположеност тинејџера допринесе да Гимназија увек буде зона непресушне духовитости и младалачког, доброг духа.

Колектив Гимназије у Параћину

Упутство о мерама заштите здравља ученика и запослених за основнe и средње школе

Питања и одговори о болести узрокованој новим коронавирусом COVID-19

Шта је нови COVID-19? Шта је САРС-CoV-2?

Нови коронавирус који се појавио 2019. године назван је САРС-CoV-2. Откривен је у Кини крајем 2019. Ради се о новом соју коронавируса који пре није био откривен код људи. Болест узрокована тим вирусом назива се COVID-19. Oпширније…

ИЗБОРНИ ПРОГРАМИ У ГИМНАЗИЈИ ЗА ШКОЛСКУ 2020/2021.ГОДИНУ

Списак уџбеника за школску 2020-2021

СПИСАК УЏБЕНИКА ЗА ПРВИ РАЗРЕД ГИМНАЗИЈЕ 2020-2021.

СПИСАК УЏБЕНИКА ЗА ДРУГИ РАЗРЕД ГИМНАЗИЈЕ 2020-2021.

СПИСАК УЏБЕНИКА ЗА ТРЕЋИ РАЗРЕД ГИМНАЗИЈЕ 2020-2021.

СПИСАК УЏБЕНИКА ЗА ЧЕТВРТИ РАЗРЕД ГИМНАЗИЈЕ 2020-2021.

 

УПИС УЧЕНИКА У ГИМНАЗИЈУ, ЗА ШКОЛСКУ 2020/21.ГОДИНУ

ОБАВЕШТЕЊЕ

Ученици четвртог разреда Гимназије су успешно положили матурски испит и постигли одличне резултате – истакли су њихови наставници, одељењске старешине, на Наставничком већу,  одржаном 15.06.2020. Матурски испит положила су и два ванредна ученика, укупно 81. Посебно су похваљени као генерација ученика која је била успешна у знању,  на такмичењима из области природних и друштвених наука, али и у осталим ваннаставним активностима. Ученици су се истакли у спорту, глуми, рецитовању, писању литерарних радова, певању, ликовном и научном раду, у друштвеном активизму, хуманитарним акцијама. Испит зрелости положили су као генерација коју је задесила немила епидемиолошка ситуација, својим одговорним понашањем и резултатима који су за дивљење.

Од 79 редовних ученика,  61 ученик је са одличним успехом,  а 20 ученика су носиоци Вукових диплома. Ученик генерације је носилац државних награда из области математике и физике, на листи најбољих су , такође , успешни и креативни у  биологији, књижевности, психологији. Похваљени су и од стране ментора за изузетне матурске радове из области географије, филозофије, музичке културе, социологије. Били су запажени као успешни спортисти у многим дисциплинама.

ЧЕСТИТАМО МАТУРАНТИМА И ЊИХОВИМ РОДИТЕЉИМА !!!

НАШИМ УЧЕНИЦИМА,

ЖЕЛИМО ПУНО УСПЕХА И СРЕЋЕ У ЖИВОТУ И ДАЉЕМ ШКОЛОВАЊУ!!!

У прилогу је такст – ИЗБОРНИ ПРОГРАМИ ЗА ПРВИ РАЗРЕД школске 2024-2025. Текст служи за информисање и лакше опредељивање будућих ученика првог разреда Гимназије. Сваки ученик бира по два изборна програма од понуђена четири.

                                                       Први разред 2024/2025. Ученик бира два изборна програма Језик, медији и култура Циљ овог изборног програма је да допринесе унапређивању комуникацијских вештина, развоју медијске културе и усвајању културних образаца који ће ученику омогућити сналажење у савременом свету, изградњу културног идентитета и даљи професионални развој. Кључни појмови у програму су: јавни наступ, медији и медијске …

Pročitajte više

Окружно такмичење из биологије

Јована Миловановић ученица првог разреда, освојила је прво место на окружном такмичењу из биологије. Честитамо! Ментор Сузана Будисалић

Pročitajte više

Књижевна олимпијада

Лепе вести и из Карловаца са такмичења Књижевна олимпијада! Ивана Чекрлић 1/3 – треће место; Нина Стојковић 2/3 – прво место; Милица Вукадиновић 4/3 – друго место; Анђела Јанковић 4/3 – треће место и Ивона Гркић 4/3 – треће место! Похваљујемо и Сару Петровић 1/3 и Јовану Миловановић 1/2 које су  имале по 17 поена. …

Pročitajte više

Нови пројекат Парламента ученика

Представнице Парламента ученика наше школе, Ана Милојевић и Хелена Миладиновић, обе ученице 2. разреда, учествовале су на семинару који је окупио њихове вршњаке из шест градова Централне и Источне Србије у Зајечару, од 17. до 19. марта 2023.г. Организација Зајечарска иницијатива и ове године подржава активне средњошколце кроз програм Млади у покрету, обезбеђујући обуку, умрежавање …

Pročitajte više