ПОЧЕТНА

Параћински Црвени крст је дана 25.11.2021. у параћинској Гимназији одржао предавање о болестима зависности, под слоганом реци школи ДА, а дроги НЕ. Колико је дрога штетна, али и опасна могли су да чују ученици првог разреда, а одговоре на њихова питања је дао Богдан Димитријевић, испред параћинског Црвеног крста. Опширније…

Разгледница – радови ученика

-На окружном такмичењу у пливањнју, ученици гимназије освојили су прва 3 места, у трци на 100 м прсно. Иван Каранџин 1/1, освојио је 1. место, Лука Драшковић 2/3 – 2. место, а Лука Милошевић 1/3 – 3. место. Честитамо нашим ученицима и желимо им пуна успеха на следећем нивоу такмичења.

-На општинском такмичењу у стрељаштву, које је одржано 27.10. Бранислав Радојковић 1/4 освојио је 3. место у појединачној конкуренцији, а екипа наше школе 2. место.

Честитамо.

Aсертивна комуникација

Шта је асертивна комуникација и како може да помогне и унапреди комуникацијски однос између ученика и наставника као и међу запосленима у школи ?
Аутор презентације Весна Јевтиц,наставник психологије.

ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА УЧЕНИКЕ – ШКОЛСКА 2021 – 2022.

Списак уџбеника за све разреде и смерове

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ ГИМНАЗИЈЕ И ЊИХОВЕ РОДИТЕЉЕ!

Поштовани ученици и родитељи!

Први наставни дан у школској 2021/22. год. је среда, 1.09.2021.год.

Настава се реализује по комбинованом моделу, са поделом ученика на групе А И Б, које се смењују сваки други дан.Група А похађа наставу у понедељак, среду и петак, а група Б у уторак и четвртак па се следеће недеље ротирају.

Одељења са мањим бројем ученика се не деле у групе, већ похађају  наставу свакодневно.Час траје 45 минута.

 За ученике првог разреда, којима желимо посебно да укажемо добродошлицу, 31.08. ће бити организовани родитељски састанци, у складу са епидемиолошким мерама. 

Свим ученицима, наставницима , ненаставном и помоћном особљу школе,  срећан почетак нове школске године и пуно успеха у раду!

Биљана Обрадовић, директорка

Организовање и остваривање наставе у средњим школама у школској 2021-2022. години

Важно обавештење

ОБАВЕШТЕЊЕ!

Упис ученика у 2, 3. и 4. разред обавља се у школи, 30.8.2021.г у учионицама у којима је држана редовна настава прошле школске године. Образац уписнице обезбеђује одељенски старешина. Распоред уписа:

  • Упис у 2. разред ………. 10 – 11ч
  • Упис у 3. разред ………. 11 – 12ч,
  • Упис у 4. разред ………. 12 – 13ч.

ОБАВЕШТЕЊЕ!

УПИС УЧЕНИКА У ПРВИ РАЗРЕД ГИМНАЗИЈЕ, ШКОЛСКЕ 2021/22. ГОД. МОЖЕ СЕ ОБАВИТИ:

У ПРВОМ УПИСНОМ КРУГУ:

  • 12.О7. ОД 8 :00Ч ДО 18.07. ДО 24:00Ч- ПОДНОШЕЊЕМ ПРИЈАВЕ ЕЛЕКТРОНСКИМ ПУТЕМ, НА ПОРТАЛУ mojasrednjaskola.gov.rs ИЛИ
  • 12. и 13.О7. ОД 8:00 ДО 15:00Ч – ПОДНОШЕЊЕМ ПРИЈАВЕ НЕПОСРЕДНО У ШКОЛИ
    ПОДАТКЕ КОЈИ СУ НЕОПХОДНИ ЗА УПИС, ШКОЛА ПРИБАВЉА ПО СЛУЖБЕНОЈ ДУЖНОСТИ, У СКЛАДУ СА ЗАКОНОМ

У ДРУГОМ УПИСНОМ КРУГУ:
16.07.ОД 8:00 ДО 15:00ч – ПОДНОШЕЊЕМ ПРИЈАВЕ НЕПОСРЕДНО У ШКОЛИ

У ТРЕЋЕМ УПИСНОМ КРУГУ:
27.И 28.08. – ПОДНОШЕЊЕМ ПРИЈАВЕ НЕПОСРЕДНО У ШКОЛИ

ДОБРОДОШЛИ!
Биљана Обрадовић, директорка

Изборни програми за први разред

Први разред 2021/2022.

Ученик бира два програма и то:  један из rpyпe (A) и један из rpупe (Б).

(А) Језик, медији и култура

 Циљ овог изборног програма је да допринесе унапређивању комуникацијских вештина,  развоју медијске културе и усвајању културних образаца који ће ученику омогућити сналажење у савременом свету, изградњу куптурног идентитета и даљи професионални развој. Кључни појмови у програму су: јавни наступ, медији и медијске поруке, манипупација, вредности. Ученици имају прилику да користећи свакодневно искуство корисника медијског садржаја добро упознају правила јавног говора, значење појма „лажне вести“, однос креатора и примаоца медијских порука, сензационализам, функције медијских сервиса итд.

) Образовање за одрживи развој

Циљ овог изборног програма је да ученици разумеју узајамне утицаје човека и његовог окружења као и да изграде понашање и вредности одговорног живота и безбедне 6удућности. Квалитет живота у савременом свету увелико се повезује са паметним одношењем према води, ваздуху, храни, пестицидима, средствима за чишћење, али и према решењима за урбани живот, према потрошњи, медијима и сл.

(Б) 3дравље и спорт 

Циљ овог изборног програма је да ученици развију знање и навике да чувају и унапређују телесно и ментално здравље. Ученици уче о улози физичке активности, о чувању репродуктивног здравља, о правилној исхрани, вежбању, рекреацији, као и о негативним утицајима психоактивних супстанци, енергетских стимулатива и суплемената на здравље људи. Посебно се васпитава отпорност спортиста и рекреативаца у односу на хемијска средства и хормонске препарате.

(Б) Уметност и дизајн 

Кроз итраживање уметности као стваралачке делатности ученици развијају осетљивост за естетику, креативност, изражавање у различитим медијима, као и укљученост у културни и уметнички живот заједнице. Модул „инспирација“ разрађује феномене мотивације, извора и подстицаја креативног стварања,  док се модул  „обједињене уметности“ бави мјузиклом, уметношћу  огпашавања,  спектакпом,  уметничким пројектом.

Школску годину за нама нећемо памтити само по отежаним условима рада у доба пандемије, већ по још једној успешној годишњој размени ученика. Она се зове Дариа Дума и живи у Атини, али је пореклом Румунка. Њена жеља да упозна Србију, Параћин и нашу гимназију је била јача од свих отежавајућих околности, а ученици треће године су имали ту част да са њима похађа и заврши ову посве необичну школску годину са препознатљивим осмехом и великим „ХВАЛА“ након што јој је данас уручена потврда о успешно завршеном разреду, али и пригодан поклон који ће јој помоћи да усаврши читање на српском – Хомерова „Илијада“! Нераскидиве везе са нашим градом ће је врло брзо, за неколико месеци, довести поново у посету пријатељима. Срећан пут и брзо нам се врати!

МИХАЈЛО ЂОРИЋ – ЂАК ГЕНЕРАЦИЈЕ

Михајлу Ђорићу, ученику генерације, уручена диплома Гимназије као и новчани поклон . Михајло је такође, добио поклон и похвалницу Његовог Kраљевског Височанства Престолонаследника Александра.

Maturanti paraćinske Gimnazije odrekli se svečanih haljina i odela kako bi pomogli Mii Žikić

Данас је сваки хумани гест вест сама по себи, па је утолико занимљивија одлука ученика одељења 4/2 параћинске Гимназије да се у име хуманости одрекну свечаних хаљина и одела. Они ће новац донирати својој четворогодишњој суграђанки Мии Жикић која болује од сколиозе.

На међуокружном такмичењу у атлетици ученице Гимназије Параћин екипно освојиле су друго место, док су у појединачној конкуренцији у дисциплини бацање кугле ученица IV/3 одељења Мартина Милосављевић и ученик IV/2 одељења Јован Радовановић освојили прво место и остварили пласман на републичко такмичење.Честитамо ученицама и ученицима Гимназије Параћин као и њиховим наставницима Физичког васпитања Биљани Ђукић и Данијелу Ђукићу.

Вања Најдановић, ученица 2/2, освојила је прво место на окружној смотри рецитатора у Врњачкој бањи и пласирала се на републичко такмичење у Ваљеву.

Вања Најдановић

ОБАВЕШТЕЊЕ!!!

Ученици који су полагали пријемни испит за упис у одељење за ученике са посебним способностима за информатику и рачунарство, могу обавити увид у прелиминарне резултате теста из математике, на порталу Моја средња школа , од 10.05 до 18.05. и у Гимназији, од 9:00-14:00ч.
Коначни резултати биће објављени 19.05.2021. на порталу Моја средња школа и у Гимназији.

ОБАВЕШТЕЊЕ!!!

За ученике који полажу пријемни испит, за одељење са посебним способностима за информатику и рачунарство

У складу са календаром активности за спровођење пријемних испита, МПНТР,

за школску 2021/22. год. у нашој школи формиране су комисије и направљен распоред активности .

– 9.05.2021. год. у параћинској Гимназији, ученици раде тест из математике, од 10:00 – 12:00 ч

– потребно је доћи 45 минута пре полагања испита и са собом понети ђачку књижицу са овереном фотографијом

– понети прибор за писање и рад и флашицу са водом

– дозвољено је коришћење калкулатора са основним рачунским операцијама

– није дозвољено коришћење мобилних телефона

– 10 – 18.05. – објављују се прелиминарни резултати пријемног испита

– 10. – 18.05.- подносе се и решавају приговори ученика на прелиминарне резултате пријемног испита

– 19.05. до 8:00 ч – објављују се коначни резултати пријемних испита.

Свим ученицима желимо пуно среће и успеха !

Биљана Обрадовић, директорка Гимназије

ДРАГИ ОСМАЦИ И ПОШТОВАНИ РОДИТЕЉИ!

Поводом предстојећег уписа ученика у средњу школу, за школску 2021/22.год. Гимназија у Параћину је максимално укључена у промотивне активности, које се због постојеће епидемиолошке ситуације, одвијају електронским путем.

Бивши и садашњи ученици Гимназије, као и наставници, под вођством тима за промоцију школе, на креативан, оригиналан и маштовит начин, припремили су разноврстан промотивни материјал у виду скечева, репортажа, видео клипова, постера.Овај материјал, намењен је вама и вашим родитељима и постављен је на сајту школе, Фејсбук страници и Инстаграму.

Упис у Гимназију био је повод да сви изразимо најдубље поштовање према нашој школи, која има традицију рада дужу од 140 год.

Такође, то је била прилика да бивши ученици , данас академски грађани, успешни у свом послу, који у свом срцу носе гимназију, изразе успомене и утиске из школског живота , проведеног у Гимназији.

У складу са планом уписа, Гимназија треба да упише једно одељење друштвено-језичког смера, два одељења општег смера и једно одељење ученика са посебним способностима за рачунарство и информатику.Упис ће зависити од резултата ученика на пријемним испитима и листе жеља.

Најпре, 9.05.2021. полажу пријемни испит из математике, у нашој школи, ученици са посебним способностима за информатику и рачунарство.Желимо им пуно успеха и очекујемо их у Гимназији.

Завршни испит за све осмаке, полаже се , у складу са календаром МПНТР, 23,24 и 25.06.2021.год.

Свим осмацима, желимо пуно успеха на малој матури и да направе прави избор ШКОЛЕ која ће их усмерити ка животном циљу, на путу стицања знања и правих вредности, А ТО ЈЕ, СВАКАКО, ГИМНАЗИЈА!!!

Биљана Обрадовић, директорка Гимназије

Обавештење за родитеље / друге законске заступнике ученика који уписују средњу школу

Ученици који су заинтетесовани за упис у одељење са посебним способностима за информатику и рачунарство, полажу пријемни испит  у Гимназији у  Параћину у недељу  09.05.2021. од 10-12 часова.


Од 12. до 15. априла ове године родитељи и други законски заступници моћи ће да пријаве своје дете за полагање пријемног испита за упис у специјализована одељења гимназија и уметничких школа електронским путем на порталу Моја средња школа (mojasrednjaskola.gov.rs). Сви који не искористе предност електронског подношења пријава за полагање пријемног испита, пријаву у папирном облику могу да поднесу 15. и 16. априла 2021. године, у Гимназији у Параћину.

НАШИ УСПЕШНИ УЧЕНИЦИ

Упис 2021/2022. – промоција Гимназије

СПЕЦИЈАЛИЗОВАНO ИТ ОДЕЉЕЊE – специјализовано одељење за ученике са израженим дигиталним компетенцијама

На Kњижевној олимпијади, на општинском нивоу, којa је одржанa у Технолошкој школи, за окружни ниво пласирали су се ученици Гимназије:

Милош Милосављевић, 3/1;

Милица Војиновић 3/3;

Јована Радисављевић 3/3;

Анђела Радосављевић 3/4

Због великог повећања броја заражених ученика, наставника и запослених у установама образовања вирусом COVID -19 на територији општине Параћин, Општински штаб за ванредне ситуације општине Параћин на 11. ванредној седници одржаној данас, донео је Закључак да се од петка 5. марта до петка 19. марта 2021. године образовно – васпитни рад у свим основним и средњим школама на територији општине Параћин остварује путем наставе на даљину.

Асертивна комуникација

Резултати са такмичења

Окружно такмичење из математике

Михајло Ђорић 4/1, друго место и пласман на републичко такмичење

Општинско такмичење из историје

Наташа Петровић 1/3, прва награда
Софија Андрић 1/1, трећа награда

Програмирање и сензори у роботици

Свети Сава

Улогу зачетника осамостаљене српске књижевности тринаестог века има Свети Сава, најмлађи син великог жупана Стефана Немање, творац и први архиепископ самосталне српске цркве. Прецизна година рођења првог српског просветитеља се не зна, али се узима да је то 1175…

Новине за друго полугодиште

Организовање и остваривање наставе у средњим школама у другом полугодишту школске 2020/2021. годинe

Стручно упутство за организованје и остваривање наставе непосредним путем и путем учења на даљину за средње школе у школској 2020/2021. години

Допуна Стручног упутстав за организованје и остваривање наставе непосредним путем и путем учења на даљину за средње школе у школској 2020/2021. години

 

Nove mere za organizaciju rada škola

Uputstvo za organizaciju rada srednjih škola

 

Нови рачунари у  кабинету за информатику и рачунарство

Захваљујући финансијским средствима МПНТР, наша школа је опремила кабинет за информатику и рачунарство, новим рачунарима.

Финансијска  средства која је Гимназија добила на јавном позиву МПНТР,у износу од 500.000,00 динара, утрошена су за набавку  рачунара . Oпширније…

НАСТАВА НА ДАЉИНУ ОД 23.11.2020.

Поштовани родитељи ученика, драги ученици,

Почев од 23. новембра 2020.год Гимназија остварује наставу на даљину за све ученике, на основу Закључка Општинског штаба за ванредне ситуације од 20.11.2020.год.  Како бисмо обезбедили континуитет наставе у актуелним околностима, користимо интернет учионице, дигиталне уџбенике и комуникацију преко сервиса које млади добро познају и увелико користе.

На овом порталу наћи ћете инструкције за примену различитих сервиса који могу олакшати учење на даљину и контакт са наставницима. Наглашавамо да је школа регистровала заштићени канал електронске комуникције између наставника и ученика, као и да водимо рачуна о заштити података свих учесника у образовном процесу.

Стручне службе у Гимназији стоје вам на располагању сваког радног дана преподне, али вас молимо да због здрваствене безбедности користите комуникацију путем телефона кад год је то могуће: (035) 563 549; 568 294; 573 028 и факса (035) 573 028. За електронску пошту молимо вас да користите pargim@ptt.rs ; uprava@gimnazija-paracin.edu.rs .

Уверавамо вас да ће наши ученици имати подршку школе док траје измењени режим рада како бисмо достигли што боље образовне резултате и лакше поднели тешкоће у овој школској години. 

РЕЧ ШКОЛСКОГ ПСИХОЛОГА

Пандемија вируса Covid 19 није напала једино наше телесно здравље. Она утиче и на наш ментални живот. Можда примећујете промену расположења, спремате се да коригујете животне планове и преиспитујете своје ставове. Време је да појачате бригу о телесном и менталном здрављу. Зато, ево неких корисних препорука. Главне савете сигурно већ знате, али обратите пажњу на ПОСЕБНЕ ПОРУКЕ. Опширније…

ПЛАН ПРИМЕНЕ МЕРА

ПОШТОВАНИ УЧЕНИЦИ И РОДИТЕЉИ, У УТОРАК, 1.09. ПОЧИЊЕМО НОВУ ШКОЛСКУ 2020/21. ГОДИНУ.

СВИМ УЧЕНИЦИМА ЖЕЛИМО ДОБРОДОШЛИЦУ У ГИМНАЗИЈУ И ПОСЕБНО СЕ РАДУЈЕМО ШТО СМО ПОСТАЛИ МЛАЂИ УЗ ЂАКЕ У ПРВОМ РАЗРЕДУ, У ЊИХОВА ЧЕТИРИ ОДЕЉЕЊА.

Нека правила којих ћемо се придржавати ове школске године,уводимо да бисмо спречили ширење инфекције вирусом Ковид 19.

Наша је обавеза да предузмемо све потребне мере да би школска година била безбедна, да сви у школи будемо здрави и постигнемо добре резултате у учењу и ваннаставним активностима.

Ово ће тражити од нас да се дисциплиновано придржавамо правила: долазак у школу на време, поштовање договора и распореда, појачану хигијену, редовно ношење заштитне маске, честу дезинфекцију и обзирно кретање унутар школе и у школском дворишту.

Позивамо вас да, у доброј сарадњи, остваримо заједничке циљеве:  знање, поштовање, пријатељство, солидарност и развој и да  расположеност тинејџера допринесе да Гимназија увек буде зона непресушне духовитости и младалачког, доброг духа.

Колектив Гимназије у Параћину

Упутство о мерама заштите здравља ученика и запослених за основнe и средње школе

Питања и одговори о болести узрокованој новим коронавирусом COVID-19

Шта је нови COVID-19? Шта је САРС-CoV-2?

Нови коронавирус који се појавио 2019. године назван је САРС-CoV-2. Откривен је у Кини крајем 2019. Ради се о новом соју коронавируса који пре није био откривен код људи. Болест узрокована тим вирусом назива се COVID-19. Oпширније…

ИЗБОРНИ ПРОГРАМИ У ГИМНАЗИЈИ ЗА ШКОЛСКУ 2020/2021.ГОДИНУ

Списак уџбеника за школску 2020-2021

СПИСАК УЏБЕНИКА ЗА ПРВИ РАЗРЕД ГИМНАЗИЈЕ 2020-2021.

СПИСАК УЏБЕНИКА ЗА ДРУГИ РАЗРЕД ГИМНАЗИЈЕ 2020-2021.

СПИСАК УЏБЕНИКА ЗА ТРЕЋИ РАЗРЕД ГИМНАЗИЈЕ 2020-2021.

СПИСАК УЏБЕНИКА ЗА ЧЕТВРТИ РАЗРЕД ГИМНАЗИЈЕ 2020-2021.

 

УПИС УЧЕНИКА У ГИМНАЗИЈУ, ЗА ШКОЛСКУ 2020/21.ГОДИНУ

ОБАВЕШТЕЊЕ

Ученици четвртог разреда Гимназије су успешно положили матурски испит и постигли одличне резултате – истакли су њихови наставници, одељењске старешине, на Наставничком већу,  одржаном 15.06.2020. Матурски испит положила су и два ванредна ученика, укупно 81. Посебно су похваљени као генерација ученика која је била успешна у знању,  на такмичењима из области природних и друштвених наука, али и у осталим ваннаставним активностима. Ученици су се истакли у спорту, глуми, рецитовању, писању литерарних радова, певању, ликовном и научном раду, у друштвеном активизму, хуманитарним акцијама. Испит зрелости положили су као генерација коју је задесила немила епидемиолошка ситуација, својим одговорним понашањем и резултатима који су за дивљење.

Од 79 редовних ученика,  61 ученик је са одличним успехом,  а 20 ученика су носиоци Вукових диплома. Ученик генерације је носилац државних награда из области математике и физике, на листи најбољих су , такође , успешни и креативни у  биологији, књижевности, психологији. Похваљени су и од стране ментора за изузетне матурске радове из области географије, филозофије, музичке културе, социологије. Били су запажени као успешни спортисти у многим дисциплинама.

ЧЕСТИТАМО МАТУРАНТИМА И ЊИХОВИМ РОДИТЕЉИМА !!!

НАШИМ УЧЕНИЦИМА,

ЖЕЛИМО ПУНО УСПЕХА И СРЕЋЕ У ЖИВОТУ И ДАЉЕМ ШКОЛОВАЊУ!!!

Школа ДА, дрога НЕ

Параћински Црвени крст је дана 25.11.2021. у параћинској Гимназији одржао предавање о болестима зависности, под слоганом реци школи ДА, а дроги НЕ. Колико је дрога штетна, али и опасна могли су да чују ученици првог разреда, а одговоре на њихова питања је дао Богдан Димитријевић, испред параћинског Црвеног крста. Наркоманија се шири у свим земљама …

Pročitajte više

Разгледница

Радови ученика

Pročitajte više

Зашто је Дреновац, неолитски мегалополис, спаљен на мистериозан начин пре 5000 година

У доба неолита централни Балкан је био средиште европске цивилизације а можда највеће насеље налазило се у близини данашњег Параћина. У откривању тајни из тог периода, нашим археолозима помажу врхунски стручњаци са Кембриџа и археолози из Белгије и Шкотске. Научнике још увек збуњује шта се у Дреновцу догодило 5.000 година пре нове ере. Насеље од …

Pročitajte više

УЏБЕНИЦИ ЗА ШКОЛСКУ 2021/2022. ГОДИНУ

УЏБЕНИЦИ ЗА ШКОЛСКУ 2021/2022. ГОДИНУ ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА УЧЕНИКЕ – ШКОЛСКА 2021 – 2022. Списак уџбеника за све разреде и смерове

Pročitajte više