ПОЧЕТНА

ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ ФИЗИКЕ

Екипа физичара параћинске Гимназије, поново је била убедљиво најбоља и најбројнија на данашњем окружном такмичењу из физике које је одржано у Ћуприји (21 ученик). Параћински гимназијалци су освојили 4 прве награде (и то у сваком разреду Гимназије), 1 другу, 4 треће и 5 похвале. Пет ученика се сигурно пласирало на државно такмичење из физике које ће ове године бити одржано у Врњачкој бањи. Награде су освојили :

Милена Стојанов 1/1 прва
Филип Вељковић 1/2 друга
Алекса Милошевић 1/2 трећа
Петар Милошевић 1/1 трећа
Миљана Миљуш 2/1 прва
Милица Стојановић 2/2 трећа
Андрија Љубичић 3/1 прва
Михајло Ђорић 3/1 трећа
Марко Стојановић 4/1 прв

Ученици параћинске Гимназије су још једном показали да немају премца у овом делу Србије, а свакоко најзаслужнији за то је њихов професор физике Пеђа Милошевић каже да су једина школа у Србији која има ђаке на државном такмичењу из физике из сва четри разреда:
“Прошле године је у Суботици било 5 наших ђака освојили смо златну, сребрну и бронзану медаљу. Сада очекујем још бољи успех, јер ће можда позвати чак 7 наших ђака на државном такмичењу, то ћемо да знамо када се направе ранг листе и стигну резултати свих ђака у Србији. Штета што више немамо математички смер у Гимназији јер имамо много паметне и талентоване деце за математику и физику” закључује Пеђа Милошевић један од најпосвећенијих и најстручнијих професора физике у Србији.

Продужење трајања зимског распуста до 21. фебруара 2020. године

Имајући у виду актуелне епидемиолошке податке надлежних органа, тела и служби, са циљем превенције ширења грипа у популацији деце и младих, донета је одлука да зимски распуст у Републици Србији, ван територије АП Војводина, буде продужен до 21. Фебруара 2020. године, а да први наставни дан буде 24. фебруар 2020. године.

ДА НАМ НИКАД НЕ ЗАТРЕБА

Са идејом да школски простор буде још безбедније место за ђаке, 19.11.2019. одржана је ТРИБИНА, на тему: „Реаговање у ванредним ситуацијама“. Трибину је водила Ивана Милуновић, студенткиња факултета безбедности у београду.
Ученици су активно учествовали у трибини и мишљења су да је ово за њих било корисно искуство.

1. ПРВИ РАЗРЕД – УЏБЕНИЦИ ЗА ШКОЛСКУ 2019-2020. ГОДИНУ

2. ДРУГИ РАЗРЕД – УЏБЕНИЦИ ЗА ШКОЛСКУ 2019-2020. ГОДИНУ

3. ТРЕЋИ РАЗРЕД – УЏБЕНИЦИ ЗА ШКОЛСКУ 2019-2020. ГОДИНУ

4. ЧЕТВРТИ РАЗРЕД – УЏБЕНИЦИ ЗА ШКОЛСКУ 2019-2020. ГОДИНУ

KОНКУРС ЗА УПИС УЧЕНИКА У ПРВИ РАЗРЕД ЗА ШКОЛСКУ 2019/2020. ГОДИНУ

НЕОПХОДНА ДОКУМЕНТА ЗА УПИС УЧЕНИКА

MINISTARSTVO PROSVETE

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ

За упис у одељење које остварује наставни план и програм за гимназију за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику кандидат полаже пријемни испит на коме решава тест из математике. На пријемном испиту задаци ће бити средњег и напредног нивоа, а за припрему се могу користити збирке задатака за припрему завршног испита. Пријемни испит се полаже 02. јуна 2019.године.

Гимназија у којој ће се полагати пријемни за одељење ученика са посебним способностима за информатику и рачунарство (ИТ-одељење) је Прва крагујевачка гимназија за Шумадијски и Поморавски округ.

За полагање пријемног испита ученици из Параћина пријављују се у параћинској Гимназији.

Рок за пријављивање је од 13-17. маја 2019. године од 9.00-14.00 часова.
Пријављивање је на обрасцу за пријаву који се попуњава у параћинској Гимназији.

ПРИЈАВА ЗА ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЗА ИТ ОДЕЉЕЊЕ 2019.

Параћинска Гимназија ће број пријављених ученика доставити Министарству просвете 17. маја до 15.00 на адресу srednje@mpn.gov.rs. На пријемни испит могу да изађу само ученици који су пријављени на напред наведени начин.СПЕЦИЈАЛИЗОВАНО ИТ ОДЕЉЕЊЕ

Развој ИТ-сектора један је од приоритета Владе Републике Србије. Према подацима Народне банке Србије ИКТ сектор један је од најперспективнијих са годишњим растом извоза од 20 одсто у последњој деценији. Србији у овом тренутку недостаје око 15. 000 ИТ стручњака.

Одељења ученика са посебним способностима за рачунарство и информатику један су од начина на који образовни систем настоји да одговори на потребе тржишта рада. Специјалистичким образовањем средњошколаца који имају изражене дигиталне компетенције повећава се квалитет сутдената ИТ смерова различитих факулета.

Опширније…

Уџбеници

1. ПРВИ РАЗРЕД – УЏБЕНИЦИ ЗА ШКОЛСКУ 2019-2020. ГОДИНУ 2. ДРУГИ РАЗРЕД – УЏБЕНИЦИ ЗА ШКОЛСКУ 2019-2020. ГОДИНУ 3. ТРЕЋИ РАЗРЕД – УЏБЕНИЦИ ЗА ШКОЛСКУ 2019-2020. ГОДИНУ 4. ЧЕТВРТИ РАЗРЕД – УЏБЕНИЦИ ЗА ШКОЛСКУ 2019-2020. ГОДИНУ

Pročitajte više

Тест и решење теста за ИТ одељење

На пријемни испит за специјализована ИТ одељења, који је одржан 3. јуна у целој Србији, изашло је 2.513 ученика. За сада су познати прелиминарни резултати према којима је њих 1.300 положило пријемни испит и при попуњавању жеља за упис у средње школе 9. јула имаће право да упише једно од ових одељења. Како се наводи, …

Pročitajte više