ДАН РОЗЕ МАЈИЦА

Ученици параћинске Гимназије обележили су у среду, 24.02.2021. – међународни дан борбе против вршњачког насиља, под називом Дан розе мајица.

У организацији школског тима за превенцију насиља, злостављања и занемаривања , приказана је презентација на тему Дигитално насиље као облик вршњачког насиља. Презентацију је одржала Драгана Стамболић, наставник хемије и координатор тима за превенцију насиља, злостављања и занемаривања деце која је упутила ученике коме могу да се обрате и затраже помоћ на нивоу школе и града , било да су жртве или сведоци дигиталног насиља.

Ученици првог и трећег разреда, као и представници Ученичког парламента, су учествовали у дискусији, након презентације, са утиском да су доста тога научили о дигиталном насиљу и сложили се да је 66 процената средњошколаца доживело неки облик дигиталног насиља , о чему говоре подаци истраживања .

Дигитално насиље дешава се у виртуелном свету, за разлику од физичког, али су последице такође штетне за психичко здравље појединца. Ова тема, у времену незаобилазних дигиталних технологија је не само актуелна, већ и захтева од свих нас да се дубље позабавимо овим обликом вршњачког насиља, истакла је Биљана Обрадовић, директорка школе.