Интеркултуралност као саставни део образовања и васпитања у нашој школи

Библиотека Гимназије

Четвртак, 11.02.2021. од 12:00 до 12:3

Ову трибину реализовао је део  ученика одељења 2/1 који похађају наставу грађанског васпитања и који су се у оквиру наставног програма упознали са значењем појмова мултикултуралност и интеркултуралност.

У циљу неговања духа интеркултуралности и саживота са различитим културама, посветили смо ову трибину нашим суграђанима Кинезима. Желели смо да покажемо да знамо да Кинеска Нова година почиње 11/12.фебруара, да изразимо разумевање да је сваком Кинезу тешко што за овај празник није у својој домовини и желели смо да им упутимо  честитке за срећу и добро здравље.  У реализацији  трибине, учествовали су следећи ученици:

  1. Стојанов Милена
  2. Симић Анастасија
  3. Николић Милена

Интеркултурални дух наше школе

Годинама у назад параћинска Гимназија гради своју посебност тако што учи и васпитава гимназијалце у духу поштовања различитости међу људима. И овде, у Параћину, свакодневно смо сведоци те различитости: националне, верске, старосне, родне, полне, образовне, здравствене… Свака различитост ставра неке своје специфичне културне обрасце. Човек учи да живи са том различитошћу и то не само поред ње него да је препозна, упозна, разуме, подржи. Тај живот у интерактивности различитости је интеркултуралност којој тежимо као моделу свакодневног живота.

Наша школа је позната по томе што се у њој уче четири жива језика: енглески, француски, немачки и руски. Учи се и латински као мртав језик.  Осим редовних наставних садржаја кроз које учимо и васпитавамо своје ученике предузимали смо, као школа, и неке специфичне активности.

У току школске 2012/2013. године наша школа је била у пројекту учења кинеског језика. Многи наши ученици похађали су програме међународне размене ученика и одлазили у друге земље на једногодишње школовање. У сарадњи са организацијом „Интеркултура –Србија“ и  нашу школу су похађали ученици из других држава.