Франкофонијa

Након кратке паузе, Гимназија је наставила традицију организовања Франкофоне вечери, вечери француског језика и културе, у оквиру месеца Франкофоније који се обележава у целом свету.
Пред бројном и одушевљеном публиком, наши предивни ученици су рецитовали стихове Бодлера, Рембоа, Превера, Верлена, а имали смо прилике да чујемо и неке од највећих француских музичких хитова. Уз то, сликом и речју, покушали смо да бројној публици приближимо једну од мање познатих француских регија – Нормандију. Земљу Јованке Орлеанке, крвавих плажа на којима су се водиле највеће битке 2.светског рата, али и импресивних пејзажа који су сликарима у зачетку дали крила да полете до највиших висина у уметничким круговима.
Хук таласа Ламанша који ударају у обалу, кречњачке стене, уснули дворци – сведоци прошлости, готске катедрале нестварне лепоте, непрегледна зелена поља, то је тек понешто од узбудљиве Нормандије, регије коју барем једном у животу треба видети.
Једна од учесница, изузетно талентована Викторија Јоксимовић, ученица 3.разреда, 26.марта у Нишу учествује у финалу Франкофоне песме. Пожелимо јој пуно среће!
Ова година је посебна и по томе што је са нама наша драга Францускиња Аксел, која је нашу школу дошла преко програма размене ученика, савршено се уклопила и интензивно учи српски језик.
И за крај: Викторија, Аксел, Вања, Магдалена, Марија, Милице, Уна, Машо, Емилија, Тина, Анастасија, Миљана, Ана, Милице, Стеване, Петре, Лука, Огњене….бескрајно хвала за чаробно вече!

Марија Живковиц, професорка француског језика