УПИС УЧЕНИКА У ГИМНАЗИЈУ, ЗА ШКОЛСКУ 2020/21. ГОДИНУ

ОБАВЕШТЕЊЕ

УПИС УЧЕНИКА У ГИМНАЗИЈУ, ЗА ШКОЛСКУ 2020/21.ГОД.,

МОЖЕ СЕ ОБАВИТИ, БЕЗ ДОЛАСКА У ШКОЛУ, ПОПУЊАВАЊЕМ ПРИЈАВЕ ,ПРЕКО ПОРТАЛА Е-УПРАВА.

УКОЛИКО СЕ УПИС ВРШИ У ШКОЛИ, ПОТРЕБНО ЈЕ ДОНЕТИ ПОПУЊЕНУ ПРИЈАВУ ЗА УПИС, А ШКОЛА ЋЕ ПРИБАВИТИ ОСТАЛЕ ДОКУМЕНТЕ У ЕЛЕКТРОНСКОМ ОБЛИКУ, КОРИШЋЕЊЕМ УСЛУГЕ Е- УПИС.

ПРВИ УПИСНИ КРУГ ЈЕ У ЧЕТВРТАК, 09.07. И У ПЕТАК, 10.07.2020.ГОД. ОД 8:00 – 15:00Ч

ДРУГИ УПИСНИ КРУГ ЈЕ ПОНЕДЕЉАК ,13.07.ОД 8:00 – 15:00 Ч

ДОБРОДОШЛИ У ГИМНАЗИЈУ!

Директор,

Биљана Обрадовић

Драги матуранти!

Налазите се на животној прекретници, пред питањем: Куда даље?

Средњошколски дани су иза вас, пред вама неколико путева.

Који год да изаберете, знајте да је најважније у животу, да би се постигла аутархеја или задовољство самим собом,у   аристотеловском смислу те речи, да мудро изаберете људе у свом окружењу,који ће открити дијамант у вама као и да ви видите дијамант у другим људима. Такође, да ускладите жеље са могућностима.

 • УПОЗНАЈ СЕБЕ САМОГ, по Талесу, значи открити у себи највише вредности и врлине које ће вас водити и помоћи вам на животном путу.

Наставник социологије, директор Биљана Обрадовић

НОВА ГОДИНА

Гимназијалци су последњи дан у овој календарској години прославили онако како доликује: у новогодишњем расположењу и новогодишњој атмосфери, у учионици окићеној са чак 28 пахуља од којих свака представља по једног ученика тог одељења и чак 7 прозора исликаних белим маркером за прозоре са новогодишњим мотивима, због којих су се пријатно осећали као у кафићу а не некој стерилној и досадној учионици!
На столу ића и пића: од кока коле, фанте и здравих сокова од јабуке и наранџе, па до чипсева, смокија, колача, бомбона, па како који професор дође на час – бива домаћински дочекан и услужен! Тако то раде Гимназијалци! Ту је и професионално озвучење које професорка користи за представе у великим салама па све трешти, али и микрофони, па се пуштала музика преко блутута и певало на микрофоне! Kренуло се са божићним песмицама на енглеском а завршило са Томом и Ацом Лукасом! У једном тренутку је разредна узела микрофон и музика је стала! Дошао је тај дуго ишчекивани тренутак откривања „Kо је твој тајни Деда Мраз?“ Наиме, игра се заснива на томе да месец дана пре самог краја ученици извлаче по једно име из шешира и дужни су да тој особи купе поклон у вредности до 400-500 динара! Занимљиво је то што ти видиш коме купујеш поклон али до самог краја не знаш ко ТЕБИ купује поклон. Пошто их има 28 (паран број) у одељењу, сви су били покривени поклонима. Разредна је у стилу водитељке преко микрофона прозивала једног по једног, по есдневнику, и уследило је јавно дељење поклона и отварање истих пред свима! Срце је свима убрзано куцало, јер видиш да тај неко, прозван, иде према теби, и све мислиш за тебе је поклон, али онда скрене и да га другом. Онда адреналин расте и ти настављаш да ишчекујеш. Баш је било напето. Kада је и последњи поклон подељен, уследио је аплауз и разредна је кренула до звучника да пусти неку песму, како би се наставило са слављем, али онда је уследио и тај чаробни тренутак када су јој саопштили да има поклона и за њу! Разредна се изненадила и збунила, јер никако није очекивала никакав поклон, није била ничији пар јер их има 28, али када је видела њихов труд и љубав одушевила се онако од срца и уследио је групни загрљај и заједничко фотографисање за успомену! Био је ово савршен крај једне календарске године! Дочек за памћење!
Гимназија Параћин Вам жели срећне божићне и новогодишње празнике, да их проведете у радости и весељу, и да негујете наш тимски дух, међусобну подршку и ентузијазам! Желимо Вам да се волите овако као ми <3 и да се међусобно поштујете и уважавате! Такође Вам желимо пуне књижице петица и похвала, здравље и љубав! Будите нам срећни и благословени!

Пилотирање државне матуре

Мајкл Грегори

За оне који га не познају тако добро је Мајкл Грегори, наставник физике пореклом из Канаде са боравиштем у Паризу и радним местом у једној од најбоље оцењених француских школа последњих година. За нас – ђаке, професоре и особље параћинске гимназије – он је једноставно наш Мајкл, наш луцкасти научник, пријатељ наше школе, града и народа, љубитељ доброг вина и српске традиционалне кухиње. Романса између нашег малог града и њега је започела те безбрижне 2018. године када је своју страст према позиву наставника преточио у енергију својих мишића који су данима окретали педале његовог бицикла гутајући пространство, не само у физичком смислу, између наше две земље. Вест да се у неком градићу у централној Србији одвија пројекат гимназијског професора Борка Петровића под називом „Знање без граница“ који је окупио најбоље наставнике из региона Мајклу није промакла. Желео је да да свој допринос. Касније се испоставило да је постао звезда целокупног пројекта и да је негде у том силном усхићењу срце оставио поред неког нашег пута кампујући у атару неименованог села. Од тада се наш Мајкл редовно враћа, најмање једном годишње, и сасвим сигурно је један од оних путника којима је забрана кретања у доба короне најтеже пала. Ове године је са собом донео и вредан поклон јер је схватио шта нам највише треба – девет лаптопова, донација париског универзитета. Оно што је вредније од свега материјалног је његова љубав према науци, колегама и ђацима. За тај део сваке посете Србији Мајкл живи месецима јер ужива у размени идеја и енергија, а тога је и ове године било прегршт.

Уживали су матуранти у његовом објашњењу методологије мерења брзине звука из три различита, а тако проста и занимљива експеримента док је повремено размењивао вредне утиске са нашим Пеђом о његовом јединственом, првом на свету, „точку времена“. Уживали су и ђаци прве и друге године на часовима енглеског језика код професора Ане и Борка где је барем покушао преко слика и исцртаних мапа да радозналим гимназијалцима дочара све своје догодовштине по готово свим континентима. Покушаће то и наредног пута када буде дошао. До тада, ми ћемо га чекати да нас својим бициклом одведе тамо где још нисмо били. Хвала ти, Мајкл!

ДАР ФРАНЦУСKОГ УНИВЕРЗИТЕТА

Kанадски наставник физике Мајкл Грегор, који ради у интернационалној школи у Паризу и често обилази школе у различитим државама упознајући се са њиховим програмима и културама, трећи пут је посетио Гимназију у Параћину.

Светски дан борбе против сиде

Светски дан борбе против сиде обележава се сваке године 01.12. почев од 1988. године. Од када се појавила у Сједињеним Америчким државама осамдесетих година, па до сада ова болест је однела више од 25. милиона живота у свету, али и даље је присутна. Ученици параћинске Гимназије заједно са својим професорима, посебно обележавају овај дан, утичу на подизање свести на потребе тестирања на вирус ХИВ-а, као и на потребе акцентовања превазилажења неједнакости међу позитивним особама и обичних грађана.
Параћински Црвени крст је у сарадњи са нашом школом истакао битне ствари и више пута апеловао на велике последице које овај опасан вирус носи. Њему се придружила ученица 4/4 одељења, Тара Радуловић, којој је ова тема посебно интересантна, јер се припрема за студије медицине, па је одржала кратко предавање о овој теми.
Предавању је присуствовала директорка школе, Биљана Обрадовић, професорка хемије Драгана Стамболић као и професор биологије Никола Денчић. Они кажу да ће Гимназија наставити да негује традицију обележавања Светског дана борбе против сиде као и то да ће утицати на подизање свести код својих ученика када је реч о овако важној теми.

Школа ДА, дрога НЕ

Параћински Црвени крст је дана 25.11.2021. у параћинској Гимназији одржао предавање о болестима зависности, под слоганом реци школи ДА, а дроги НЕ. Колико је дрога штетна, али и опасна могли су да чују ученици првог разреда, а одговоре на њихова питања је дао Богдан Димитријевић, испред параћинског Црвеног крста. Наркоманија се шири у свим земљама света, па тако ни наше друштво није поштеђено ове појаве. Дрогу највише узимају млади људи из радозналости и жеље за авантуром. Циљ овог предавања јесте подизање свести код младих људи, да млади људи постану свесни које ризике дрога носи, али и то да до тога доводи негативна ситуација у друштву, а да сами ученици и њихови родитељи нису свесни тога. Ученици су помно слушали предавање уз присуство директорке школе Биљане Обрадовић, професора хемије Биљане Стојановић и Драгане Стамболић, иначе вишегодишњег волонтера Црвеног крста и професора биологије Николе Денчића. 

Разгледница

Радови ученика

Зашто је Дреновац, неолитски мегалополис, спаљен на мистериозан начин пре 5000 година

У доба неолита централни Балкан је био средиште европске цивилизације а можда највеће насеље налазило се у близини данашњег Параћина. У откривању тајни из тог периода, нашим археолозима помажу врхунски стручњаци са Кембриџа и археолози из Белгије и Шкотске. Научнике још увек збуњује шта се у Дреновцу догодило 5.000 година пре нове ере. Насеље од готово 3.000 становника изненада је и у журби напуштено, а куће су намерно запаљене.

Виши научни сарадник Археолошског института и руководилац пројекта у Дреновцу код Параћина Славиша Перић изјавио је да су овогодишња истраживања показала да су људи пре 8.000 година на овом простору живели у кућама на спрат, да је у неолитоском мегаполису живело и до 3.000 људи, као и да је у овом делу Србије забележен „сам почетак неолитизациие централног Балкана“. На 30 хектара локалитета се може у најмлађој фази евидентирати око 700 објекта који вероватно нису били истовремени, али припадају најмлађем периоду Винчанске културе од 4.700 до 4.500 пне. То значи да је овом простору у једном периоду могло да живи најмање 3.000 људи, што је за то време импозантна цифра или неолитиски мегаполис. То је под претпоставком да је у неолитским кућама живело до 8 чланова породице, каже Перић.

Опширнијe на сајту РТС-а

УЏБЕНИЦИ ЗА ШКОЛСКУ 2021/2022. ГОДИНУ

УЏБЕНИЦИ ЗА ШКОЛСКУ 2021/2022. ГОДИНУ

ИНФОРМАЦИЈЕ ЗА УЧЕНИКЕ – ШКОЛСКА 2021 – 2022.

Списак уџбеника за све разреде и смерове

Републичко такмиченње из физике 2021.

На 58. републичком такмичењу из Физике одржаном у Крагујевцу ученице и ученици Гимназије Параћин освојили су три републичке награде :

1. Кристина Мојсиловић ученица одељења 1/1 друга награда

2. Ђорић Михајло ученик одељења 4/1 трећа награда

3. Андрија Љубичић ученик одељења 4/1 трећа награда

Андрија Љубичић и Ђорић Михајло оствареним резултатима на републичком такмичењу су остварили и право на аутоматски положен пријемни испит за Електротехнички факултет. Иначе на овом такмичењу Гимназију Параћин је представљао деветоро ученица и ученика.Честитамо свим учесницима и освајачима награда као и њиховом професору Предрагу Милошевићу

Зашто уписати ИТ смер?

ГИМНАЗИЈА ПАРАЋИН

 • Зато што је према подацима (Народне банке Србије и Министарства просвете) ИТ сектор најперспективнији сектор.
 • Зато што у овом тренутку нашој држави недостаје 15,000 стручњака из ове области.
 • Зато што је највећи број ученика у одељењу наше гимназије 20, а настава рачунарских предмета организује се у групама мањим од 10, што омогућава ђацима бољи квалитет рада и шансе за већи успех.
 • Ученици ће за четири године имати укупно 934 часа информатичких предмета, односно ученици ће похађати 8 стручних предмета.
 • Одабиром ИТ смера, ученици ће унапредити технике самосталног учења (користећи првенствено рачунар, али и друге дигиталне канале и медије) и усвојиће важност праћења нових ИТ решења и технологија.
 • Након завршетка ИТ смера, ученици ће савладати основне, али и неке напредне концепте програмирања које ће моћи да користе за решавање различитих проблема у даљем школовању, а упознаће и различите начине решавања проблема програмирањем.
 • Зато што наши бивши ученици раде у највећим светским компанијама Microsoft, Oracle,…
 • Зато што сарађујемо са ит компанијама у којима раде наши бивши ученици.
 • Зато што ће им садржаји који се изучавају, стручни наставници и рад у малим групама у опремљеном кабинету, помоћи да упишу ИТ смерове различитих факултета: Електротехнички факултет, Факултет организационих наука, Математички факултет, Физички факултет, Машински факултет,…

Ученици који су заинтетесовани за упис у одељење са посебним способностима за информатику и рачунарство, полажу пријемни испит у Гимназији у Параћину у недељу 09.05.2021. од 10-12 часова.

Од 12. до 15. априла ове године родитељи и други законски заступници моћи ће да пријаве своје дете за полагање пријемног испита за упис у специјализована одељења гимназија и уметничких школа електронским путем на порталу Моја средња школа (mojasrednjaskola.gov.rs). Сви који не искористе предност електронског подношења пријава за полагање пријемног испита, пријаву у папирном облику могу да поднесу 15. и 16. априла 2021. године, у Гимназији у Параћину.

ИЗМЕЂУ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ И ФАКУЛТЕТА – ГИМНАЗИЈА ПАРАЋИН

Гимназија Параћин

Милић Иван

Чувам те

Обавештавамо вас да Национална платформа „Чувам те“, која представља прву националну платформу за превенцију и заштиту од насиља у школама у Србији, почиње са радом.

 • Под покровитељством Владе Републике Србије и Кабинета премијерке, Национална платформа „Чувам те“ омогућиће синергију деловања ресора Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства унутрашњих послова, Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Министарства за бригу о породици и демографију, Министарство здравља, синдикалних организација које представљају просветне раднике и организација цивилног друштва. Национална платформа има за циљ координицију и јачање интерсекторске сарадње свих надлежних институција у борби против насиља. Поред вршњачког насиља које је у фокусу ове платформе, она представља и алат који ће нам помоћи у борби против насиља према свим запосленима у установама образовања и васпитања широм Србије.
 • Министарство просвете, науке и технолошког развоја је континуирано учествовало у процесу израде платформе и креирању садржаја платформе – информативног материјала, обука за ученике, родитеље, запослене у установама образовања и васпитања. На Националној платформи „Чувам те“ налазе се и сегменти које се односе на информисање и едукацију. У оквиру сегмента информисања могу се пронаћи информације о облицима насиља, препознавању и поступању у случајевима насиља, злостављања и занемаривања у складу са званичним процедурама надлежних ресора. На платформи ће се континуирано објављивати едукативни материјали из области превенције и заштите од насиља, које ће припремати сарадници надлежних министарстава. Едукативни садржаји су намењени свим родитељима, наставницима и ученицима, док ће ученици средњих школа самостално похађати обуке, ученици основношколског узраста ће обуке похађати самостално, али уз претходну сагласност родитеља или старатеља, у складу са Законом о заштити података о личности.
 • Трећи део платформе који се односи на пријављивање насиља је у процесу израде, накнадно ћемо вас информисати о његовом објављивању и пуштању у рад.

У складу са претходно наведеном, неопходно је да Националну платформу „Чувам те“ и садржаје који чине њен део (информисање и едукацију) користите као један од ресурса/алата приликом израде годишњих програма заштите од насиља, злостављања и занемаривања и програма спречавања дискриминације.

Правилником о протоколу поступања у установи у одговору на насиље, злостављање и занемаривање прописане су мере и активности којима се у установи ствара сигурно и подстицајно окружење, негује атмосфера сарадње, уважавања и конструктивне комуникације. Све установе образовања и васпитања су у обавези да систематски и континуирано планирају активности превенције насиља и дискриминације у оквиру програма заштите од насиља, злостављања и занемаривања и програма спречавања дискриминације. С тим у вези, неопходно је да своје запослене у установама образовања и васпитања, родитеље и ученике информишете о раду и улози Националне платформе „Чувам те“ и позовете своје запослене, родитеље и ученике да се информишу и похађају обуке које су постављене на платформу, а да школе користе постављене едукативне материјале у раду са ученицима и родитељима.

Заједничким деловањем, посвећено и континуирано можемо радити на стварању безбедног и подстицајног окружења за раст и развој сваког појединца школске заједнице.

Националној платформи „Чувам те“ можете приступити на домену: cuvamte.gov.rs.

ДАН РОЗЕ МАЈИЦА

Ученици параћинске Гимназије обележили су у среду, 24.02.2021. – међународни дан борбе против вршњачког насиља, под називом Дан розе мајица.

У организацији школског тима за превенцију насиља, злостављања и занемаривања , приказана је презентација на тему Дигитално насиље као облик вршњачког насиља. Презентацију је одржала Драгана Стамболић, наставник хемије и координатор тима за превенцију насиља, злостављања и занемаривања деце која је упутила ученике коме могу да се обрате и затраже помоћ на нивоу школе и града , било да су жртве или сведоци дигиталног насиља.

Ученици првог и трећег разреда, као и представници Ученичког парламента, су учествовали у дискусији, након презентације, са утиском да су доста тога научили о дигиталном насиљу и сложили се да је 66 процената средњошколаца доживело неки облик дигиталног насиља , о чему говоре подаци истраживања .

Дигитално насиље дешава се у виртуелном свету, за разлику од физичког, али су последице такође штетне за психичко здравље појединца. Ова тема, у времену незаобилазних дигиталних технологија је не само актуелна, већ и захтева од свих нас да се дубље позабавимо овим обликом вршњачког насиља, истакла је Биљана Обрадовић, директорка школе.

Mladi fizičari Gimnazije ubedljivo najbolji

Na okružnom takmičenju iz fizike, učenici Gimnazije postigli su zapažene rezultate i plasirali se na državno takmičenje koje ce biti održano u Kragujevcu.

Tradicija i dominacija fizičara paraćinske Gimnazije – PŠF se nastavlja i u ovim teškim vremenima. Naša ekipa je ponovo bila najbolja i najbrojnija na današnjem okružnom takmičenju iz fizike koje je održano u Ćupriji (19 učenika). Osvojili smo 5 prve nagrade, 4 druge, 2 treće i 3 pohvale i 8 učenika se sigurno plasiralo na državno takmičenje iz fizike koje će ove godine 2021. biti održano u Kragujevcu. Nagrade su osvojili :
1.Kristina Mojsilović 1/2 prvu
2.Stefan Đorić 1/4 prvu
3.Miljana Miljuš 3/1 prvu
4.Mihajlo Đorić 4/1 prvu
5.Andrija Ljubičić 4/1 prvu
6.Milena Stojanov 2/1 drugu
7.Ema Đorđević 1/1 drugu
8.Petar Milošević 2/1 drugu
9.Filip Veljković 2/2 drugu
10.Ognjen Kolić 1/1 treću
11.Isidora Miloradović 2/2 treću
Čestitam svim učenicima na ovom velikom postignutom uspehu.

Интеркултуралност као саставни део образовања и васпитања у нашој школи

Библиотека Гимназије

Четвртак, 11.02.2021. од 12:00 до 12:3

Ову трибину реализовао је део  ученика одељења 2/1 који похађају наставу грађанског васпитања и који су се у оквиру наставног програма упознали са значењем појмова мултикултуралност и интеркултуралност.

У циљу неговања духа интеркултуралности и саживота са различитим културама, посветили смо ову трибину нашим суграђанима Кинезима. Желели смо да покажемо да знамо да Кинеска Нова година почиње 11/12.фебруара, да изразимо разумевање да је сваком Кинезу тешко што за овај празник није у својој домовини и желели смо да им упутимо  честитке за срећу и добро здравље.  У реализацији  трибине, учествовали су следећи ученици:

 1. Стојанов Милена
 2. Симић Анастасија
 3. Николић Милена

Интеркултурални дух наше школе

Годинама у назад параћинска Гимназија гради своју посебност тако што учи и васпитава гимназијалце у духу поштовања различитости међу људима. И овде, у Параћину, свакодневно смо сведоци те различитости: националне, верске, старосне, родне, полне, образовне, здравствене… Свака различитост ставра неке своје специфичне културне обрасце. Човек учи да живи са том различитошћу и то не само поред ње него да је препозна, упозна, разуме, подржи. Тај живот у интерактивности различитости је интеркултуралност којој тежимо као моделу свакодневног живота.

Наша школа је позната по томе што се у њој уче четири жива језика: енглески, француски, немачки и руски. Учи се и латински као мртав језик.  Осим редовних наставних садржаја кроз које учимо и васпитавамо своје ученике предузимали смо, као школа, и неке специфичне активности.

У току школске 2012/2013. године наша школа је била у пројекту учења кинеског језика. Многи наши ученици похађали су програме међународне размене ученика и одлазили у друге земље на једногодишње школовање. У сарадњи са организацијом „Интеркултура –Србија“ и  нашу школу су похађали ученици из других држава.