У СУСРЕТ ДАНУ ЖЕНА

У библиотеци Гимназије у петак 06.03, одржана је трибина посвећена женама под називом “ У сусрет дану жена“. Учесници трибине били су ученици II разреда који су у оквиру часа грађанског васпитања, презентовали радове на теме :

 1. Борба жена за равноправност
 2. Зашто су жене осетљива друштвена група
 3. Медији и стереотип жене
 4. Женско предузетништво

РЕЧ ШКОЛСКОГ ПСИХОЛОГА

КАД НИСАМ У СВОЈОЈ ШКОЛИ

Март 2020.

Прећи ћу одмах на ствар. Сећате се оне дечје песме Кад нисам у својој шкоооооли, мене моја душа боооооли … Ето и то се десило: нисмо у школи, цела школа је прешла у телефон. А шта је са душом?

Већ читаву једну седмицу живимо у ванредној ситуацији. Не спавамо и не будимо се у старо време, дан је изгубио познати ритам, не виђамо се као пре, нема тренинга, отказују се рођендани. Је л неко ставио свет на паузу? Ако се још увек трудите да разумете шта нас је снашло, то је сасвим у реду. Многи кажу да живимо историјске тренутке и да свет неће бити исти после Corona пандемије. Могуће. Уколико сте, пак, укапирали да су кључне речи ПРИЛАГОЂАВАЊЕ и СТРПЉЕЊЕ онда сте у предности. Можемо много НАУЧИТИ о себи и свету око себе у овако ванредним условима. Идемо редом.

ПРИЛАГОЂАВАЊЕ

Излазак из куће строго је ограничен, у кући се проводи готово читав дан и то заједно са осталим члановима породице, евентуално и проширене породице. Зато размотрите услове на које можете да утичете. На пример, поделите простор у кући на функционалне целине као прибогу територије у игрици. Не освајајте фотељу, нисте у Игри престола, договарајте се. Старији и млађи имају различит ритам дневних активности и потреба, можете сви бити задовољни. Пуњач за телефон уступите и другима (сви више користмо телефон ових дана), ограничите боравак у купатилу на разумну минутажу како би и други дошли до њега, скините слушалице када разговарате са укућанима. Имајте разумевања за старије чланове породице јер се њима саветује да користе засебну просторију и да што мање буду у контакту са млађима, због ризика од инфекције. Дистанца има сасвим друго значење у данима епидемије, она управо значи да подржавамо људе и да смо одговорни.

Није природно, ни пријатно, али сада је неопходно да се супротставимо пориву да се загрлимо и ћућоримо. Биће дана.

СТРПЉЕЊЕ

Нико не зна колико ће ово да траје. У другим деловима света било је потребно најмање три месеца. Значи, треба да се припремимо за маратон а не за спринт. Бројање дана може једино да нас баци у бедак. Мудрије је да бројимо прочитане књиге или одгледане филмове. Наштимовати себе на дужи рок тражи неку врсту самоконтроле, штедљиво трошење живаца и суздржану наду све до циља. Сада имамо прилику да испробамо зен

УЧЕЊЕ

Учење је још једна ствар о којој се доста прича ових дана. Ђаци уче из тв емисија, наставници уче да користе дигиталне платформе за наставу на даљину, а цео свет учи како да изађе на крај, јер нико није искусио пандемију у свету какав је наш. Не заговарам једино интроспекцију, али руку на срце, ово му дође као експеримент у коме смо принуђени да учествујемо. Па кад је већ тако, хајде да научимо нешто, прилика је (авај!) ексклузивна. Имам у виду школско учење „где год нађеш згодно место – улогуј се“, али и свако друго искуство из ове нужне осаме. Једног дана, причаће се.

Обележавање Међународног дана против вршњачког насиља по називом “Дан розе мајце“ 27.02.2020.год.

Ђачки парламент и школски Тим за заштиту од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања Гимназије одржао је радионицу на тему “Стоп вршњачком насиљу“, ученицима 2. и 4. Разреда. Иницицијативу покренуо координатор Тима Мр. Драгана Стамболић,наставник хемије и председник ђачког парламента Марија Илић.

Уџбеници

1. ПРВИ РАЗРЕД – УЏБЕНИЦИ ЗА ШКОЛСКУ 2019-2020. ГОДИНУ

2. ДРУГИ РАЗРЕД – УЏБЕНИЦИ ЗА ШКОЛСКУ 2019-2020. ГОДИНУ

3. ТРЕЋИ РАЗРЕД – УЏБЕНИЦИ ЗА ШКОЛСКУ 2019-2020. ГОДИНУ

4. ЧЕТВРТИ РАЗРЕД – УЏБЕНИЦИ ЗА ШКОЛСКУ 2019-2020. ГОДИНУ

Тест и решење теста за ИТ одељење

На пријемни испит за специјализована ИТ одељења, који је одржан 3. јуна у целој Србији, изашло је 2.513 ученика. За сада су познати прелиминарни резултати према којима је њих 1.300 положило пријемни испит и при попуњавању жеља за упис у средње школе 9. јула имаће право да упише једно од ових одељења.

Како се наводи, увид у тестове заказан је за 6. јун, а коначна ранг листа ученика биће објављена два дана касније, 8. јуна 2018. године.

Број ђака који су положили пријемни испит, већи је скоро пет пута него прошле године, када је пријемни положило 280 ђака.

„Интересовање ђака за полагање пријемног испита јасан је знак да су ученици препознали потенцијал који има ИТ индустрија и они ће у свом даљем школовању имати неопходну подршку Владе Србије. Ови подаци илуструју да напори које влада улаже да Србија буде регионални лидер у ИТ индустрији, дају резултате“, истиче се у саопштењу.

Тест: Тест за пријемни за ИТ одељење

УПУТСТВО ЗА ПРЕГЛЕДАЊЕ: УПУТСТВО ЗА ПРЕГЛЕДАЊЕ

РАСПОРЕД ОБАВЕЗА МАТУРАНАТА

РАСПОРЕД ОБАВЕЗА МАТУРАНАТА ШК 2017/2018.

РАСПОРЕД ПОЛАГАЊА МАТУРСКОГ ИСПИТА

 

НАПОМЕНА:
– Испитни одбор чине председник испитног одбора, сви чланови испитних комисија и секретар одбора.
– Председник испитног одбора је директор школе. Сви чланови испитних комисија су истовремено чланови испитног одбора.
– Записник о раду испитног одбора води секретар кога именује директор школе.

Испитни одбор евидентира:
– Теме за матурски рад;
– Кандидате за матурски испит са подацима о страном језику који ће да полажу и назив теме за матурски рад;
– Утврђује теме и задатке за писмене испите;
– Утврђује општу оцену на матурском испиту;
– Утврђује коначну оцену у случају несагласности чланова испитне   kомисије приликом закључивања оцена за поједине предмете;
Испитни одбор усваја одлуке већином гласова присутних чланова а може да одлучује ако су присутне две трећине свих чланова.

Начин полагања испита:
Писмени испит из истог предмета полажу сви ученици истог дана у присуству два дежурна наставника.
Испит траје 4 школска часа.
На испиту из страног језика ученик може да користи речник и лексикон.
За остале испите није дозвољено коришћење помоћне литературе.
Испитни одбор на дан испита из предложених тема утврђује четири теме односно групе задатака од којих ученик бира једну.
Теме и задаци за писмени матурски испит чувају се као пословна тајна до почетка испита. Материјал чува директор школе.

Директор школе
Снежана Дачић

Државно певенство у баскету 3×3

На републичком такмичењу које се одржало 25. априла 2018. године у Београду, екипа гимназије из Параћина освојила је 3. место.
У групи наша екипа је савладала екипе из Новог Сада и Пирота, а доживела пораз од екипе из Србобрана.
У полу-финалу доживеле су пораз од екипе из Старе Пазове и тиме се пласирале у меч за 3. место.
Победом над екипом из Крагујевца освојиле су 3. место.

ИОП 3 Хемија

 


Дана,12. Априла 2018 године поводом јубилеја 140 година постојања Гимназије Параћин,одржана је презентација научно-истраживачко рада ученице  Нине  Миладиновић под називом:“Одређивање антибактеријског дејства шкољке Sinanodonta (anodonta) woodiana”.Овај рад је настао у оквиру трогодишњег рада наставе хемије по ИОП 3 са надареним и талентованим ученицима .

 

 

Презентацији су присуствовали родитељи,наставници из основне школе и наставници Гимназије као и ментор Мр. Драгана Живановић-наставник хемије.Презентацију је пратила локална екипа телевизије Канал М тако да је настао и видео запис „13. Април-Презентација научног рада Гимназије“.

 

Ученица и наставник су добили потврде на основу оствареног резултата у области наставе хемије:

 • 5.2017.-Треће место на републичком такмичењу(СХД Београд)
 • 6.2017.-Другу специјалну награду на 60. Републичком такмичењу талентованих ученика С.Ш. из области хемије
 • 5.2016.-Друго место на 59. Републичком такмичењу талентованих ученика С.Ш. из области хемије

 

У суботу,14. Априла 2018. Године ,у Свилајнцу одржано је окружно такмичење из хемије у организацији СХД за ученике гимназије од I до IV разреда.Из наше школе,први разред представљао је Ђорић Михајло,трећи разред ученик Стојановић Вељко чији је ментор била наставник Биљана Стојановић.Четврти разред предстаљала је Миладиновић Нина чији је ментор била Мр. Драгана Живановић.На окружном такмичењу учествовало је 13 ученика из Јагодине,Свилајнца и Параћина.

Ученици Михајло Ђорић и Вељко Стојановић добили су похвале,а ученица Нина Миладиновић освојила је прво место са максималних 100 поена у категорији тест+самостални истраживачки рад.Ова ученица је стекла пласман за учешће на Републичко такмичење из хемије које ће се одржати у Београду од 11. До 13. Маја на ПМФ-у.

 

 

SMART CONNECTIONS


 

Ko može da učestvuje?

 

Hakaton se odvija u dve kategorije. Jedna za učenike osnovnih škola i druga za učenike srednjih škola.Pravo učešća imaju školski timovi sastavljeni od učenika osnovnih i srednjih škola iz Pomoravskog, Borskog i Zaječarskog okruga. Jedna škola može prijaviti više timova sastavljenih isključivo od 3 do 5 učenika te škole. Jedan učenik može biti član samo jednog tima.

Kako učestvovati?

 

Korak 1. Korak 2. Korak 3. Korak 4.
Prijava Kvalifikacije Rangiranje Završni HAKATON
Popunjavanje prijave za takmičenje i dobijanje zadatka Rešavanje zadatka u formi slobodne prezentacije Ocenjivanje zadataka i rangiranje Završno takmičenje za najuspešnije školske timove iz svakog okruga
Od

15.02.2018.

Rok za dostavljanje rešenja:

04.05.2018.

Rok za formiranje rang liste:

11.05.2018.

 Kraj maja

(u skladu sa školskim kalendarom)

 

Centar za razvoj preduzetništva i inovacija „SMART CONNECTIONS“ će obezbediti stručnu pomoć i mentorsku podršku za sve zainteresovane timove, i to putem svih dostupnihkomunikacionih servisa: mail, društvene mreže i Skype servis.Na završnom Hakatonu svaki okrug predstvaljaće jedan tim u konkurenciji osnovnih škola i jedan tim u konkurenciji srednjih škola. Ukupno po tri tima u kategoriji osnovnih i srednjih škola.

 

U saradnji sa Obrazovno krativnim centrom iz Bora obezbeđene su i  nagrade:

 

·        Za profesore i nastavnike koji vode timove – akreditovani seminar, od 28 do 35 bodova, tema po izboru

·        Za direktore škola koje imaju predstavnike/timove na takmičenju – seminari za unapređenje veština (Soft skills)

·        Za pobednicke timove učenika – obuka iz HTML programiranja

 

Mesto održavanja završnog takmičenja: Paraćin

 

Kako se prijaviti?

 

Više informacija:

Mail: eastbit2018@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/east.bit.5

Twitter: https://twitter.com/eastbit2018

OPŠIRNIJE: Kvalifikacioni zadatak – IST BIT Hakaton

 

Упис 2018

Полагање пријемног испита за ИТ смер је 03.06.2018. године у Крагујевцу у Првој крагујевачкој гимназији;

 • Пријављивање за ИТ смер је у Гимназији у Параћину;
 • Рок за пријаву је од 11-14.05.2018. године од 09:00-14:00ч код секретара Гимназије у Параћину;
 • Припремна настава из математике за полагање пријемног испита биће организована у просторијама Гимназије у Параћину сваке суботе од 12.05.2018. године у термину од 10 – 12 часова

 

ИЗМЕЂУ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ И ФАКУЛТЕТА

Г И М Н А З И Ј А

Више информација:

ГИМНАЗИЈА У ПАРАЋИНУ

 Бранка Крсмановића бб Тел/факс: 035/563-549, 573-028, 568-294

 E-mail: pargim@ptt.rs

                                                                                                              

Физичари у самом врху на нивоу Србије

У Нишу је одржано државно такмичење из физике на коме је учествовало пет наших ученика. Успех који су
остварили са својим наставником Предрагом Милошевићем вредан је поштовања: Марко Стојановић 2/1 освојио је прву награду, Анђелка Вучовић 4/1 и Михајло Ђорић 1/1 освојили су трећу награду, Никола Богдановић 3/1 добио је похвалу а Перовић Марко 3/1 признање. Честитамо физичарима што се налазе у самом врху на нивоу Србије!

Кошаркашице Гимназије првакиње Србије

Женска кошаркашка екипа наше школе остварила је прво место на државномтакмичењу у области школског спорта. Ово је успех какав се не памти у нашој средини и девојке су нас задивиле својом борбеношћу, тимском игром и јединством екипе. Велику захвалност изражавамо наставницима Биљани и Данијелу Ђукић. Са поносом подсећамо да састав екипе чине следеће ученице: Јована Радовановић 3/2, Ања Радоњић ¾, Јулија Милошевић 2/2, Милена Вучковић 2/2, Ксенија Ћосић 2/1, Милица Миљковић ½, Вања Костић 3/1, Јелена Јовановић 4/2, Јелена Стојадиновић 4/3 и Ивана Тасић 4/2. Девојке, хвала Вам!

Извештај о обележавању школске славе, Светог Саве 26. и 27.01.2018.

ПЕТАК, 26.01.2018.

У 18:00Ч           СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У ГРАДСКОМ ПОЗОРИШТУ

СУБОТА, 27.01.2018.

У 11:30Ч           СЕЧЕЊЕ СЛАВСКОГ КОЛАЧА

 • Поводом школске славе школа је расписала наградни литерарни конкурс и ученици су могли радове да предају у времену од 09 – 23.01.2018. године на тему „Мој град, Гимназија и ја“. На конкурс је пристигло 49 радова под шифром. Комисија коју су чинили наставници српског језика и књижевности, Светлана Филиповић и Душица Илић, прегледала је приспеле радове и одабрала за прву награду рад под шифром „Ars longa,vita brevis“ ученице Ане Петровић из одељења 2/3, друштвено-језички смер.
 • Свечана академија је одржана у сали Градског позоришта, 26.01.2018. у 18:00ч. Академија је тематски била посвећена јубилеју – 140 година од настанка параћинске Гимназије. Програм је припремила наставник Светлана Филиповић уз подршку наставника Љиљане Радомировић, Јелене Кнеселац и Игора Станисављевића.
 • На почетку Академије прозвани су сви ученици који су писали литерарне радове, њих 49 и уручене су им награде за учешће – књиге: „Царски стареник“ Мирослава Димитријевића и „На тераси“ Драгана Митровића – поклон Фондације;
 • Ученици Ани Петровић, за најбољи рад, уручена је награда Фондације: златник са ликом Св. Саве, десет хиљада динара и књига Благо Србије- културно-историјска баштина“, аутора Тамаре Огњевић, Младинска књига;
 • Осим ове награде, додељене су и награда за друго и награда за треће место као и посебне награде: за оригиналност у приступу теми, за једноставност и сликовитост израза, за најбољи историјски приступ, за најбоље изражен доживљај теме и за најбоље схваћену улогу школе у животу појединца. Ове посебне награде као и награде за друго и треће место ученицима је доделило Друштво српских домаћина“, општински огранак у Параћину којим руководи госпођа Душица Чолић. У питању су вредне књиге у издању овог удружења: Антологија српске народне поезије и Домаћине, роде мој.
 • Списак ученика учесника конкурса и добитника награда
 • Сечење славског колача је обављено у школи у 11:30ч уз присуство свештеника цркве Св.Тројице. Колачар је била наставник немачког језика Вера Драгишић а колач за наредну годину узела је наставник биологије Мирјана Стојановић. Послужење је обезбедила Фондација „Марко Тодоровић“ у сарадњи са особљем хотела „Орбис“;
 •  

Jačanje preduzimljivosti i orijentacije ka preduzetništvu

Tim učenika srednje elektrotehničke škole «Nikola Tesla» iz Beograda gostovao je u našoj školi 1.decembra 2017. Sa njima nam je u goste došao i Igor Sužnjević ispred organizacije Promos koja je kroz projekat Preduzetnik u srednjoj školi sprovela zanimljiv i koristan program za srednjoškolce u Beogradu – konkurs za najbolju poslovnu ideju, obuku mladih timova iz marketinga i veština za poslovanje i dugoročnu stručnu i tehničku podršku za razvoj poslovnih poteza početnika. Pobednik u nadmetanju za najbolju poslovnu ideju među srednjoškolcima bio je upravo tim DHG iz srednje elektrotehničke škole «Nikola Tesla» u Beogradu i zato smo hteli da upoznamo baš njih: Nikolu Opačića, Filipa Cvetkovića i Nemanju Tadića, kao i njihovu pametnu kutiju za lekove.
Mladi preduzetnici predstavili su nam svoj put od ideje do realizacije, uz demonstraciju pametnih moći svog proizvoda.To je kutija sa pregradama za pojedinačne doze lekova koja se programira da podseti korisnika na vreme za uzimanje tačno određenog leka – zvučnim i svetlosnim signalom, ali je sposobna da pošalje i dva sms-a u slučaju da korisnik ipak propusti da uzme lek na vreme.

Od Nikole, Filipa i Nemanje saznali smo da imaju još pametnih preduzetničkih zamisli i da trenutno rade na opamećivanju stepeništa!
Našim učenicima i nastavnicima obratio se i Igor Sužnjević ispred organizacije Promos – organizacije za promociju potencijala Srbije koji je objasnio kolika je prednost aktiviranja u mladim godinama i šta su prednosti malih sredina za početničke poslovne inicijative.
Sustret sa gostima realizovan je u cilju podsticanja preduzimljivosti jer gimnazijalci, osim naučnih znanja, treba da razviju inicijativnost i preduzetnički duh. Ništa manje značajno je i upravljanje karijerom, a predstvljanje prvih uspešnih poslovnih poteza mladih ljudi sigurno ohrabruje karijerne ambicije njihovih vršnjaka.

Priredila: Vesna Ilić, školski psiholog

UČENICI GIMNAZIJE SA AKVANAUTIMA I ASTRONAUTIMA

Imali smo nadrealno iskustvo sa akvanautima i NASA astronautima u jednoj i jedinoj podvodnoj istraživačkoj stanici na svetu po imenu AKVARIUS. Imali smo jedinstvenu priliku da uživo posmatramo vežbe astronauta na morskom dnu u sklopu priprema za misiju na Mars. U uživom obraćanju nam se obratio jedan od najstarijih i najiskusnijih akvanauta  i pohvalio impozantnim brojem dana na dnu mora – 260!  Inače, unuk Žaka Kustoa, Fabijen Kusto, je vlasnik rekorda po broju uzastopno provedenih dana pod vodom -31! Ovo je samo mali deo onoga što su naši đaci čuli dok su u pozadini posmatrali umirujući ples pljosnatih riba.

Podvodna laboratorija „Aquarius” nalazi se u Karipskom moru devet kilometara jugoistočno od Key Larga na Floridi u Nacionalnom morskom parku Florida Keys na dubini od 20 metara u podnožju grebena. Podvodna stanica za istraživanja teška je 81 tonu,  dugačka je 13 metara, 6 metara je široka i visoka 5 metara i može osigurati vitalne funkcije roniocima na dubini od 36 metara.

Upoznajte se sa Aquariusom : ENTERING AQUARIUS – Undersea Laboratory Tour