FRANKOFONIJA

U celom svetu, mesec mart je tradicionalno u znaku FRANKOFONIJE. Tokom ovog meseca  Francuski institut u Srbiji i prisutne frankofone ambasade  proslavljaju francuski jezik, njegovu lepotu, bogatstvo i raznovrsnost. Frankofonija se proslavlja i u školama, i mi smo i ove godine uzeli učešće u tome.

Najpre nas je 4. marta u Nišu naša učenica Anđela Marković  predstavljala na poznatom takmičenju za frankofonu pesmu. Ovo takmičenje se održalo po 14.put i na njemu svake godine učestvuje stotine mladih pevača –amatera iz cele Srbije, od 13 do 18 godina.

30.marta u Kulturnom centru smo priredili Frankofono veče. Cilj nam je bio da prisutne malo bolje  upoznamo sa čuvenim gradom svetlosti, Parizom. Krenuli smo u šetnju Jelisejskim poljima, prošli pored Trijumfalne kapije, Obeliska, posetili Luvr i Mona Lizu. U katedrali Notr Dam smo se podsetili Esmeralde i Kvazimoda i uživali u prelepim vitražima. Pravi, boemski  duh Pariza osetili smo na umetničkom brežuljku Monmartr i u Latinskoj četvrti koja je dobila naziv po prvim studentima koji su govorili latinski jezik.  Mulen Ruž je na trenutak otškrinuo svoja vrata da bismo čuli prepoznatljivu melodiju kan kana,  sa vrha Ajfelove kule smo uživali u  panorami Pariza, i na kraju prošetali prelepim mostovima Sene. Sve to smo obogatili poznatim stihovima Bodlera, Prevera, Apolinera, prelepim pesmama  i zvucima violine i saksofona.  Nadamo se da smo  te večeri sve prisutne ubedili da je Pariz zaista uvek dobra ideja (Paris est toujours une bonne idee ).

VIDEO: FRANKOFONIJA U GIMNAZIJI