TRIBINA ZA UČENIKE: ZANIMANjA BUDUĆNOSTI

Ostvarujući program za karijerno vođenje i savetovanje, priredili smo tribinu za učenike, 5. maja u našoj školi. U partnerstvu sa EU Info kutkom iz Niša imali smo priliku da čujemo dve vredne prezentacije o zanimanjima budućnosti, kao i osnovne informacije o aktivnostima EU Info centra u Nišu i projektima Evropske komisije namenjene mladima u Srbiji i regionu. Naši partneri poklonili su učenicima i priručnik «Evropski mozaik».
Zanimanja budućnosti – tema naše tribine, obuhvatila je predstavljanje dvoje profesionalaca: Ane Blagojević koja se bavi e-reciklažom i Milana Đorđevića iz Studija Šindiri čiji je posao veb dizajn, advertajzing, razvoj mobilnih aplikacija. Anin posao naziva se još i zelena ekonomija, a Milana smo upoznali kao digitalnog nomada koji se skrasio u Nišu. Pedesetak učenika u prepunoj nastavničkoj zbornici sa interesovanjem je pratilo izlagače. Ovo su važne poruke sa tribine:
– neformalno učenje značajno je isto koliko i formalno (školsko) jer se korisne veštine i znanje stiču ne samo u učionici, nego i kroz hobije, druženje, zabavu, kurseve, kampove i td;
– postoji li crv radoznalosti u nama nema te prepreke kaja će zaustaviti pametnog tragača za informacijom, a odatle do pravog zanimanja – kratak je put;
– ako ono u čemu drugi vide smetnju i otpad pogledamo malo drugačijim očima, možemo prepoznati blago i šansu; to je suština eko-tehnologija koje recikliraju elektronski i drugi otpad, štiteći svet od zagađenja i ostvarujući poštovanja vredan prihod u svojoj delatnosti.
Tribina je trajala oko sat vremena. Toliko je i nastavnička zbornica bila je ispunjena đacima dok su slušali lekciju za život.
Priloge o tribini možete pogledatri ovde.   Tribina je realizovana u partnerstvu sa EU Info kutkom iz Niša.

Vesna Ilić, stručni saradnik – psiholog