Beseda o ženama

            

Beseda o ženama

Gimnazija – Paraćin  u saradnji sa Društvom srpskih domaćina OKO Paraćin je povodom 8. marta organizovala „Besedu o ženama“. Beseda je održana u Kulturnom centru Paraćin 7. 3. 2017. godine. Učenici paraćinske Gimnazije su kroz kratak osvrt na živote Sveta Petke, kneginje Milice, Milice Stojadinović – Srpkinje,  Milunke Savić,Nadežde Petrović, Milene Pavlović – Barili, Isidore Sekulić, Mileve Marić – Anštajn, dr Drage Ljočić, posvetili svoje misli, lepe reči i želje svim ženama kao iskreni poklon za 8. mart, Dan žena.

 

Veče posvećeno ženama nastalo je iz želje učenika Gimnazije da predstave javnosti svoje radove koji su nastali u okviru Svetosavskog literarnog konkursa na temu „Velikani srpske nauke i duhovnosti – putokaz mojoj generaciji“. Ovi radovi iskorišćeni su kao okosnica Besede o ženama u kojoj su spomenute i druge velike i značajne žene. Učenici su, takođe, iskoristili priliku da na početku Besede podsete prisutne o istorijskim korenima i značaju 8. marta u borbi žena za svoja prava.

 

Učenici Gimnazije pokazali su izuzetno poznavanje i poštovanje žena – istorijskih ličnosti, u pojedinim oblastima života.

 

Ovom druženju u Kulturnom centru prisustvovale su majke učenika, profesorke paraćinske Gimnazije, direktorke paraćinskih škola, učenici, predstavnici DSD Odbora iz Ćuprije i Jagodine i predstavnici lokalne samouprave.

 

Posebnu dimenziju ovom osmomartovskom druženju dali su predstavnici Društva srpskih domaćina. Predsednica OKO DSD Paraćin Dušica Čolić je za sve prisutne žene obezbedila poklon – stilizovano srce rađeno dekupaž tehnikom čime je Okružni odbor ovog Društva prisutnim ženama a i svim ženama Paraćina, zajedno sa gimanzijalcima, poželeo srećan 8. mart, Dan žena.

 

Ova događaj je medijski propraćen, od strane Informativne službe opštine Paraćin, lokalne televizije i štampanih medija.